Črna kronika

Je bila tragedija zanj preveč? Podravnatelja našli obešenega

STA/J.P.
18. 4. 2014, 10.57
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Po besedah policistov so podravnatelja južnokorejske srednje šole, ki so ga rešili z nesrečnega trajekta, našli obešenega.

Trajekt je bil iz mesta Incheon blizu prestolnice Seul na poti na turistični otok Jeju. Na njem je bilo tudi 375 dijakov in 15 učiteljev s srednje šole v kraju Anson blizu Seula, ki so bili na šolskem izletu.

Od 452 ljudi, ki so bili na trajektu Sewol, ko je potonil v sredo zjutraj, so rešili le 179 ljudi. Od srede niso našli novih preživelih. 

Starši so jezni in razočarani, saj so prepričani, da za iskanje njihovih otrok ni bilo dovolj narejeno. Ob tem so v četrtek prišla v javnost pričevanja prič, ki kažejo, da mnogi potniki niso imeli priložnosti za rešitev, saj so sledili navodilom posadke, naj ostanejo na svojih mestih, ker da pomoč prihaja. 

Na drugi strani pa so kapetan trajekta Lee Joon Seok in večina od 28 članov posadke preživeli. Kapetan je bil med tistimi, ki so s trajekta zbežali, še preden je potonil. V četrtek so ga zaslišali kot osumljenca. Opravičeval se je žrtvam in svojcem, vendar pa ni dal jasnih pojasnil o vzroku nesreče.

Državni tožilec Park Jae-Eok je danes povedal, da prve preiskave kažejo, da je trajekt v času nesreče vodil tretji častnik. Kapetan ladje je bil takrat "v ozadju".