Črna kronika

Na Mt. Everestu umrlo vsaj 13 ljudi

U.K./STA
18. 4. 2014, 10.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Plaz, ki se je vsul po pobočju najvišje gore na svetu, je po prvih informacijah vzel življenja trinajstim osebam. Gre za najbolj smrtonosno nesrečo na najvišji gori sveta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kot je povedal predstavnik ministrstva za turizem Dipendra Paudel, so doslej pod snegom našli 12 trupel in ne vedo, koliko jih je še pokopanih pod plazom. Doslej so rešili sedem ljudi, reševalna akcija pa še traja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Plaz se je sprožil okoli 7. ure zjutraj po lokalnem času na višini 5800 metrov na poti na nevaren ledeni slap Khumbu.

Umrli naj bi vodniki in nosači (šerpe), ki so odšli naprej, da bi nastavili vrvi za več sto plezalcev, ki so se odpravljali za njimi. Nesreča se je zgodila malce višje od zadnjega baznega kampa. Plezalci in reševalci so se takoj odpravili reševati ponesrečene, a prav veliko niso mogli pomagati. Reševalna služba je takoj poslala tudi helikopter, ki je ponesrečene odpeljal iz gore. Do danes je na tej gori umrlo okoli 200 ljudi.

Tiskovni predstavnik ministrstva za turizem Mohan Krishna Sapkota je pred tem povedal, da so vse žrtve Nepalci, ki so se pripravljali na začetek alpinistične sezone. Šerpe so nosile opremo, šotore in druge potrebščine, da bi pripravili tabor za alpiniste, ko se je sprožil plaz.

AFP navaja, da gre za najhujšo nesrečo na Mount Everestu. Leta 1996 je osem ljudi iz dveh ekspedicij umrlo pri spustu z gore.