Svet

Bivša direktorja vatikanske banke na zatožno klop

STA
28. 3. 2014, 18.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Italijansko tožilstvo je vložilo obtožnico proti bivšima direktorjema vatikanske banke zaradi pranja denarja. Bivši direktor IOR Paolo Cipriani in njegov namestnik Massimo Tulli sta odstopila julija lani, nekaj dni po aretaciji visokega vatikanskega dostojanstvenika, ki naj preko banke pral denar za bogate družinske prijatelje.

Arhiv Svet24
Vatikanska banka

Cipriani in Tulli sta obtožena kršitve zakona o preprečevanju pranja denarja v zvezi s prenosom 23 milijonov evrov z računa IOR pri rimski poslovalnici banke Credito Artigiano, ki je del milanske banke Credito Valtellinese. Datum sojenja še ni bil določen, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Italijanske oblasti so denar zasegle leta 2010. Sumničave so postale po poskusu prenosa 20 milijonov evrov na račun pri banki JP Morgan v Frankfurtu in treh milijonov na račun pri italijanski banki Banca del Fucino.

Preiskava je bila uvedena tudi proti takratnemu predsedniku uprave IOR Ettoreju Gottiju Tedeschiju, vendar je bil minuli mesec oprav vseh obtožb. Gotti Tedeschi je moral vatikansko banko zapustiti leta 2012, njegov odhod pa nikoli ni bil povsem pojasnjen.

Vatikan je po aferi poskusil očistiti svoje finance, papež Frančišek pa je ta prizadevanja še pospešil. Januarja je imenoval nove člane odbora kardinalov, ki nadzoruje IOR, februarja pa je ustanovil sekretariat za gospodarstvo, ki ga vodi avstralski kardinal George Pell.