Slovenija

Banka Slovenije ustanavlja posebno inšpekcijsko skupino

STA
28. 3. 2014, 15.54
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Banka Slovenije za izboljšanje sodelovanja z organi pregona pri odkrivanju kaznivih dejanj vzpostavlja posebno inšpekcijsko skupino, so za STA povedali v osrednjem bančnem nadzorniku. S pomočjo zunanjega izvajalca bo Banka Slovenije izvedla tudi revizijo nadzorniških ukrepov v zadnjih desetih letih.

STA

Posebna inšpekcijska skupina, neuradno naj bi jo vodil nekdo iz vodstva Banke Slovenije, bo opravila dodatne analize in inšpekcijske preglede o preteklih bančnih praksah in na tak način naj bi zagotovili še bolj intenzivno sodelovanje s policijo, Nacionalnim preiskovalnim uradom in državnim tožilstvom pri odkrivanju kaznivih dejanj.

Na Banki Slovenije sicer zagotavljajo, da so že doslej pristojnim institucijam posredovali vse potrebne podatke in tudi sami vložili 14 kazenskih ovadb. Banka Slovenije in policija sta sodelovanje formalizirali s posebnim dogovorom, ki sta ga podpisali ta mesec.

Guverner Banke Slovenije Boštjan Jazbec je ta teden na posvetu v državnem svetu o strategiji slovenskega bančništva potožil, da je nadzornik bančnega sistema velikokrat tarča očitkov, ko gre za razčiščevanje nepravilnosti in spornih poslov iz preteklosti.

Spomnil je, da sta izredni upravi Factor banke in Probanke v likvidaciji vložili 13 ovadb, a organi pregona po njegovih besedah z njimi ne znajo upravljati in stvari ne gredo naprej. Tudi v ta namen, torej za pomoč organom pregona pri obdelavi podatkov, naj bi služila nova skupina.

Guverner je ta teden omenil tudi, da v Banki Slovenije teče postopek izbora izvajalca, ki bo opravil revizijo nadzorniških odločitev Banke Slovenije v preteklih letih.

V bančnem nadzorniku so za STA pojasnili, da je cilj revizije ugotoviti, ali so bili podatki, ki jih je Banka Slovenije prejela od bank, analizirani pravilno in kakšni so bili izrečeni nadzorniški ukrepi. Revizije bodo zajele obdobje zadnjih desetih let, za kar bodo v kratkem najeli zunanje strokovnjake.

Jazbec je na omenjenem posvetu ta teden sicer povedal, da je v Sloveniji premalo potrpežljivosti glede preiskav nepravilnosti v bankah. Še na Islandiji je po njegovih besedah trajalo več let, da so zadeve dobile epilog na sodišču, v Sloveniji pa se vse zahteva čez noč.