Slovenija

Erjavec: DeSUS je nepremičninski zakon podprla le zaradi vezane zaupnice na proračun

STA
28. 3. 2014, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Prvak DeSUS Karl Erjavec pravi, da nikoli ni podpiral nepremičninskega zakona, saj je vedel, da ne bo zdržal ustavne presoje. A ker je premierka Alenka Bratušek vezala zaupnico na proračun, ga je DeSUS moral podpreti. Meni pa, da vlada ne bo padla in bodo zadevo rešili. DeSUS bi podprl dvig DDV, pri pokojninah pa ne bo popustil za nobeno ceno.

STA

Erjavec je v odzivu za STA na odločitev ustavnega sodišča za razveljavitev zakona o davku na nepremičnine poudaril, da je opozarjal na težave, ki bodo z zakonom nastale, denimo "nepopolne evidence in nejasno vrednotenje". Že ko so se odločali, ali bi s tem zakonom sploh šli na vlado in v državni zbor, je imel, kot pravi, odklonilno stališče.

"Ampak glede na to, da je predsednica vlade potem vezala zaupnico na proračun in je bil davek na nepremičnine predviden kot eden od virov, je pač DeSUS takrat podprl ta zakon, pa čeprav ga jaz osebno nisem nikoli," je izpostavil.

Zdaj Erjavec pričakuje, da bo premierka v teh dneh sklicala sestanek predsednikov koalicijskih strank, kjer se bodo dogovorili, kako rešiti zadevo. Prepričan je, da se bo sredstva dalo poiskati, pa tudi od finančnega ministra Uroša Čuferja pričakuje, da bo povedal, kakšne scenarije ima pripravljene.

Ob tem je spomnil na že znano stališče DeSUS, da v nobenem primeru ne bodo pristajali na posege v pokojnine ali socialne transferje, pa tudi ne v plače javnih uslužbencev. "Saj oni to vedo, da ne bomo popustili, in tukaj ne bodo iskali virov," je prepričan.

Prvak DeSUS je sicer vseskozi menil, da bi bila boljša in pravičnejša rešitev od nepremičninskega krizni davek, a danes je pojasnil, da je to zamujena priložnost in da ta ideja ni več aktualna. Preden bi bil ta zakon pripravljen, bi bilo namreč leto že naokoli, je povedal in dodal, da pa so v stranki denimo pripravljeni podpreti predlog o zvišanju davka na dodano vrednost (DDV).

Kljub vsemu pa po njegovih ocenah vlada zaradi te odločitve ustavnega sodišča ne bo padla. Tudi on meni, da ustavno sodišče problematizira zlasti leta 2006 sprejet zakon o množičnem vrednotenju nepremičnin, za katerega pa je bil odgovoren takratni minister za okolje in prostor iz kvote SLS Janez Podobnik. "Zato se čudim, da zdaj predsednik SLS Franc Bogovič pravi, da mora premierka odstopiti in ne vem kaj. Ta projekt je tekel skozi več vlad," je sklenil.