Svet

V enajstih mesecih zasegli 530 ton drog

STA/mv
19. 3. 2014, 18.01
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Iran je od marca lani zasegel več kot 530 ton nezakonitih drog, kar je skoraj petina več kot v letu poprej. 77 odstotkov vseh zaseženih drog je predstavljal opij, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Arhiv Svet24

"V zadnjih enajstih mesecih smo zasegli 532 ton drog, vključno s heroinom, kokainom in opijem," je v torek sporočil iranski notranji minister Abdoleza Rahmani Fazli. Kot je dodal, pomeni to 17-odstotno zvišanje glede na prejšnje leto. 
Večina opija, ki ga zasežejo v Iranu, sicer v državo pride iz sosednjega Afganistana. Ta je lani proizvedel 5500 ton te droge, kar pomeni 49-odstotno zvišanje glede na leto 2012, kažejo podatki urada ZN za droge in kriminal. Fazli je bil sicer kritičen do zahodnih držav, iz katerih prihaja večji del svetovnega povpraševanja po narkotikih, češ da njegovi državi ne zagotavljajo opreme in potrebnih sredstev za boj s tihotapci. Minister je posvaril tudi pred vse večjo uporabo sintetičnih drog. "Policija je od lani zasegla 3500 kilogramov metamfetamina in odkrila 375 laboratorijev za njegovo proizvodnjo," je izpostavil.

Smrtna kazen za tihotapce mamil

Po navedbah Fazlija je okoli 1,3 milijona Irancev odvisnih od drog, okoli šest milijonov pa jih zloraba drog prizadene. Branil pa je smrtno kazen za tihotapce mamil, saj je poudaril, da gre večinoma za "oborožene in nasilne ljudi, ki so tudi zagrešili posilstvo". Dodal je, da usmrtitve tihotapcev drog predstavljajo okoli 80 odstotkov vseh usmrtitev v Iranu.   Iranu je bilo leta 2013 usmrčenih najmanj 500 ljudi, od tega vsaj 57 v javnosti, kažejo podatki ZN.