Svet

Sedež ukrajinske mornarice na Krimu v rokah proruskih sil

STA/mv
19. 3. 2014, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Proruski aktivisti so danes zasedli poveljstvo ukrajinske mornarice v Sevastopolu, nato pa še mornariško oporišče na zahodu Krima. Ukrajinska vlada pa je sporočila, da bosta danes Krim obiskala začasni ukrajinski obrambni minister Igor Tenjuk in namestnik premiera Vitalij Jarema. Krimske oblasti so že napovedale, da jima ne bodo dovolile vstopa.

reuters

Kot je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik ukrajinske mornarice Sergij Bogdanov, je bilo aktivistov, ki so zavzeli sedež ukrajinske mornarice, okoli 200 in niso bili oboroženi. Dejal je še, da so se ukrajinski častniki zabarikadirali v stavbo in da vojska ni streljala na aktiviste. Po navedbah medijev s stavbe visijo ruske zastave. 
Tuje agencije so kasneje poročale, da so se ukrajinski vojaki po zasedbi poveljstva umaknili iz zgradbe. Po navedbah ruske tiskovne agencije Interfax je poveljstvo najprej zapustilo več deset vojakov, nato pa še poveljniki. Umik naj bi potekal mirno. Aktivisti, ki so zasedli poveljstvo, pa so sporočili, da so po odhodu iz zgradbe zajeli poveljnika ukrajinske mornarice Sergija Gajduka. "Blokirali smo ga in ni mogel nikamor. Prisilili smo ga k odhodu in ga odpeljali," je po poročanju AFP dejal predstavnik ruskih sil Igor Jeskin.

Po vdoru proruskih sil poslopje zapustilo 50 ukrajinskih vojakov

Proruske sile so kasneje prevzele tudi nadzor nad ukrajinskim mornariškim oporiščem Novoozerne na zahodu Krima, ki si ga je v torek priključila Rusija. Kot poroča AFP, je poslopje ob nadzoru proruskih sil zapustilo kakih 50 ukrajinskih vojakov, aktivisti pa so medtem v oporišču izobesili rusko zastavo. Ukrajinski vojaki so bili sicer oboroženi, a se po navedbah virov v oporišču, ki jih povzema AFP, niso upirali. Priključitev Krima je sicer v torek zahtevala prve smrtne žrtve. V napadu oborožencev - zaenkrat ni jasno ali ruskih vojakov ali pripadnikov lokalnih proruskih milic - na oporišče ukrajinske vojske v prestolnici Simferopol je bil ubit ukrajinski vojak, še en pa je bil ranjen. Kasneje so neznanci ustrelili tudi pripadnika proruskih krimskih milic. Da bi umirila razmere oz. preprečila stopnjevanje konflikta na Krimu, je ukrajinska vlada napovedala, da bosta območje danes obiskala visoka ukrajinska predstavnika Tenjuk in Jarema. Kot je po navedbah AFP pojasnil ukrajinski minister brez listnice Ostap Semerak, bosta na območje odpotovala po nalogu premiera Arsenija Jacenjuka. Krimski premier Sergej Aksjonov je nato sporočil, da Tenjuku in Jaremi ne bo dovolil vstopa na območje. "Na Krimu ju nihče ne pričakuje. Nihče jima ne bo dovolil vstopa, poslali ju bomo nazaj," je po poročanju Interfaxa v Moskvi poudaril Aksjonov.