Slovenija

Janša o mokrih sanjah

STA/M.J.
19. 3. 2014, 15.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Predsednik SDS Janez Janša je pričakoval, da bo višje sodišče danes odločilo o zadevi Patria, v kateri je bil na prvi stopnji obsojen. Kot je dejal po današnji seji senata, se bo odločitev očitno zavlekla in se bo sodbo očitno čim bolj poskušalo približati evropskim volitvam. Prvostopenjska sodba bo v vsakem primeru padla, je prepričan.

STA

To bo po Janševih besedah že tretjič, da bo postopek v zadevi Patria približan volilnim opravilom, kar je po njegovem mnenju dodaten znak, da gre že od samega začetka za politični proces.

S sodbo ljubljanskega okrajnega sodišča iz 5. junija lani je bil Janša spoznan za krivega obtožb o kaznivih dejanjih, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov in bil obsojen na dve leti zapora. Sedaj je po njegovem mnenju vprašanje le, na kateri instanci bo sodba padla.

"Sodišče, ki bo to sodbo razveljavilo, obstaja ali pa še bo sestavljeno," je dejal predsednik SDS in nekdanji predsednik vlade. Poudaril je, da višje sodišče ni zadnja sodna instanca, obstajata še vrhovno in ustavno sodišče. Poleg tega tudi Evropsko sodišče za človekove pravice. "Takšna absurdna obtožba ne more dobiti končne pravne potrditve. Če bi se to zgodilo, je najbolje, da se vsi izselimo iz te države," je še povedal.

V vsakem primeru se škode, ki je nastala s tem procesom, ne bo dalo v celoti popraviti, je povedal Janša. Po njegovih besedah je škoda ogromna, pa ne le zanj in njegovo družino ter ostale obsojence, ampak tudi za državo, ki je bila s to afero potisnjena v nek politični vrtinec, kjer se ne pogovarjamo v realnih problemih, je nadaljeval.

Janša se sprašuje, kdo bo to škodo povrnil, tudi če bi bili danes oproščeni. Če bo pa tako stanje trajalo še naprej do končne obsodbe, pa bo škoda za državo še večja, meni. To je namreč zadeva, ki vpliva na politično življenje, posledice pa po njegovih besedah čutijo vsi državljani.

"Slej ko prej bo skoraj 30 milijard javnega dolga, ki se je nabral v tem času, ko se je celotna leva politična opcija ukvarjala z mokrimi sanjami, kako se s sodbo v zadevi Patria izločilo politične nasprotnike, občutena v žepih," je komentiral.

Janša namreč meni, da se tožilstvo in pravosodje izkorišča za odstranjevanje političnih nasprotnikov. Gre za tako imenovano selektivno uporabo pravice, je dejal.

Po njegovih besedah višje sodišče danes ni dovolilo, da bi odgovorili na absurdne navedbe, ki jih je tožilstvo zapisalo v odgovoru na njihovo pritožbo. Namesto, da bi dodatno argumentiralo obtožbe, tožilstvo navaja neke insinuacije, ki bi po mnenju Janše bolj sodile v čas 50. let prejšnjega stoletja ali pa kozlovsko sodbo v Višnji Gori.

Kot je namreč ocenil Janša, ga tožilstvo obtožuje, da je storil kaznivo dejanje, ker se je poistovetil z dejanji pokojnega Jožeta Zagožna. Zagožen se ne more več braniti, vendar pa po Janševih besedah v celotni sodni dokumentaciji ni niti ene Zagožnove navedbe, ki bi njega kakor koli obremenjevala. "Ta insinuacija je tudi nepietetna, gre za neko posebno novo obliko namišljenega miselnega delikta," je dejal.

Janša se je zahvalil vsem, ki so v zadevi Patria prepoznali politični proces in se zavedajo, da če se lahko obsodi nekoga, ker naj bi neugotovljenega dne, na neugotovljen način in na neugotovljenem kraju prejel obljubo nagrade, lahko jutri obsojen kdor koli.

Da to ni zgolj njegov občutek, potrjuje tudi zadnja raziskava Eurobarometer, ki kaže, da slovenskemu sodstvu zaupa manj kot četrtina ljudi in pri tem zadnji med državami EU, je poudaril. "Danes so sodili predsedniku stranke, ki ima večje zaupanje, čeprav je strank veliko, kot pa sodstvu, ki je samo eno," je dodal.