Slovenija

Začelo se je sojenje za umor 43-letnika iz Rošnje

STA
19. 3. 2014, 13.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Na mariborskem sodišču se je z zagovori začelo sojenje zoper peterico obdolženih za umor 43-letnega Davorina Horvata iz Rošnje, ki naj bi ga oktobra lani do smrti pretepli in nato odložili na Pohorju. Pravico do zagovora sta izkoristila le Mateja Marin in mladoletni osumljenec, medtem ko so mu Denis Leskovar, Primož Kosi in Timotej Sitar odrekli.

Arhiv Svet24

Kot je v obtožnici navedel tožilec Izidor Rojs, je peterica v noči iz 11. na 12. oktober lani iz maščevanja napadla Horvata in ga v sostorilstvu umorila na grozovit način in iz nizkotnega nagiba. Slednji naj bi jih namreč pred tem več mesecev nadlegoval, jim pošiljal telefonska sporočila ter jim grozil, ob tem pa širil tudi govorice, da je z Marinovo, sicer Leskovarjevo zunajzakonsko partnerico, spolno občeval, to pa naj bi po njegovem počel tudi Kosi.

Združba naj bi Horvata večkrat napadla v mesecih pred usodno nočjo, a tega ni prijavil policiji. Napadi in grožnje so se stopnjevali, vrhunec pa so dosegli oktobra, ko so Horvata najprej pretepli na njegovem domu, nato pa ga odpeljali v bližnji gostinski lokal, s katerim je upravljala Marinova, kjer so ga dodatno in še huje pretepali. Po tem dejanju so ga odpeljali na Pohorje, kjer so ga odvrgli v gozd, tam pa je med 4. in 6. uro zjutraj umrl.

Del zagovornikov je na današnji obravnavi zahteval, da se zaradi vključenosti mladoletnika javnost izloči iz obravnave, a sodnica Andreja Lukeš temu ni ugodila, je pa javnost zato izključila za čas njegovega zagovora.

Od ostalih se je za zagovor in odgovarjanje na vprašanja odločila le Marinova, ki je poudarila, da z Horvatom nikoli ni imela spolnih odnosov, jo je pa ta nadlegoval preko telefona z nočnimi klici in sporočili. Tudi zato mu je pozneje prepovedala prihajati v lokal, kljub temu pa je občasno še prišel tja, a mu pijače niso več dali. Tako njega kot soobtožene z izjemo Leskovarja je spoznala šele lani ob odprtju lokala v Rošnji.

Potrdila je, da so Leskovar in ostali s Horvatom vsaj dvakrat obračunali, mladoletnik pa je celo večkrat govoril o tem, da bo Horvata ubil, saj je tudi njemu pošiljal žaljiva sporočila. Na dan dogodka sta z Leskovarjem v lokal prišla okoli devete ure zvečer, združba je tam popivala, mladoletnik pa je pokazal, da ima s seboj "bokserja".

Medtem ko je bila ona v lokalu, so se ostali odpravili k Horvatu domov in ga sprva pretepli tam, nato pa so jo poklicali, da pride po njih z avtomobilom. S seboj so vzeli tudi Horvata ter ga v lokalu ponoči še bolj pretepli in zbrcali ter skakali po njem. Sama vsega ni videla, ker je morala nekajkrat bruhati, a je bilo v lokalu tudi krvavo. Horvata so nato odpeljali, ona pa je očistila lokal.

Kot naj bi pozneje izvedela od Leskovarja, naj bi Horvata pustili nekje med Arehom in Bellvuejem, odpravil naj bi se peš v smeri Slovenskih Konjic. Šele naslednji dan je iz medijev izvedela, da naj bi ga na Pohorju našli mrtvega.

Vsi vpleteni so na predobravnavnem naroku pred mesecem dni zavrnili ponudbe tožilstva za priznanje, saj bodo kot kaže skušali dokazati, da ni šlo za umor in da so Horvata na Pohorju pustili še živega. Leskovar je zavrnil priznanje v zameno za 24 let zapora, Kosi in Marinova za 22 let zapora, komajda polnoletni Sitar pa za 20 let zapora.