Slovenija

Kako bodo rešili ekološko bombo v Lazah?

STA/mv
19. 3. 2014, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Območje v industrijski coni Laze, kjer je načrtovana obdelava večjih količin nevarnih odpadkov, je prava ekološka bomba. O tem so se na današnjem sestanku strinjali kranjski župan in predstavniki podjetij, ki delujejo v coni. Pripravljeni so investirati v komunalno ureditev in sanacijo območja, a krajani ostajajo kritični.

Kot je po sestanku povedal kranjski župan Mohor Bogataj, sta ustanovitev civilne iniciative in zbor krajanov v Stražišču, ki sta bila posledica namere Ekorela za obdelavo več nevarnih odpadkov v industrijski coni Laze, prinesla rezultate. Intenzivno se je namreč začel reševati problem ureditve cone, za katero se je izkazalo, da je prava ekološka bomba. Župan se je danes sestal s predstavniki več kot polovice od 20 podjetij, ki delujejo v coni. Dogovorili so se, da bo občina do sredine maja pripravila idejni projekt komunalne ureditve cone, ki bo zajemal tako kanalizacijo kot potrebe po vodi. Ureditev primarne kanalizacije, ki bi se je lahko lotili prihodnje leto, naj bi financirali iz komunalnega prispevka. "Na Lazah pa je že več desetletij še ena ekološka bomba. To je odlagališče odpadkov, kamor so se včasih vozili sodi olja, odpadne gume in drugi odpadki," je dejal župan in pojasnil, da je verjetno to vir onesnaženja bližnjih vodotokov. Tudi tega problema se bo občina morala lotiti, in sicer skupaj z ministrstvom za kmetijstvo in okolje, je povedal župan. Prokurist Ekola Vojko Šiler, ki je na današnjem sestanku predstavljal tudi Ekorel, je prepričan, da se je ponovno izkazalo, da Ekorel ni onesnaževalec okolja, temveč da izcedki in umazanija izhajajo iz nekdanjega odlagališča. Tudi načrtovana nova naprava za obdelavo odpadkov, ki bo ločevala olja in odpadne vode, okolja ne bo onesnaževala, je zagotovil. 

Krajani nasprotujejo novi napravi

Ob tem ko krajani Stražišča novi napravi še vedno nasprotujejo, pa stališče občine ni povsem jasno. Župan, ki je prejšnji teden na zboru krajanov povedal, da omenjena cona ni namenjena obdelavi nevarnih odpadkov, danes ni odgovoril na novinarska vprašanja, kakšen bo odgovor občine na razgrnitev osnutka okoljevarstvenega dovoljenja za novo napravo, ki mora biti posredovan Agencije RS za okolje do četrtka. V Civilni iniciativi za zeleno Stražišče so pretreseni nad ravnanjem predstavnikov Mestne občine Kranj. "Spet so pozabili, na čigavi strani bi morali biti in na čigavi so," je v sporočilu za javnost zapisal Marko Špolad iz civilne iniciative in dodal, da z gnusom zavračajo "politično-finančno igranje trgovcev z usodo in zdravjem prebivalcev Stražišča ter širše okolice". V civilni iniciativi, ki šteje že okoli 1750 ljudi, bodo naredili vse, da Laze "spet postanejo naravni rezervat, ne pa kloaka brezbrižnih izkoriščevalcev". Prepričani so, da predlagana enožilna kanalizacija ne rešuje prav ničesar, temveč lahko pomeni dodatne težave. Prav tako se ne dotika problema prometa. "Do sedaj je bilo lokalnim in državnim uradnikom figo mar za ljudi, ki morajo prenašati hrup, smrad, take in drugačne strupene emisije, in zadnje poteze občine kažejo, da bo tako tudi ostalo," ugotavljajo v civilni iniciativi, kjer menijo, da bi bilo treba predelovalno industrijo, povezano z nevarnimi snovmi in odpadki, preseliti stran od narave in stanovanjskih naselij. Šiler je na drugi strani znova poudaril, da imajo podjetja vsa dovoljenja in so v coni povsem zakonito, zato se iz nje ne morejo umakniti. "Bomo pa skupaj z občino naredili vse za krajane in naše zaposlene, da se bo območje saniralo in bo ekološko čisto," je zagotovil.