Svet

ZDA zapirajo veleposlaništvo Sirije in dva konzulata

STA/mv
19. 3. 2014, 17.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Ameriški državni sekretar John Kerry je v torek sporočil, da so se odločili povsem zapreti veleposlaništvo Sirije v Washingtonu in tudi konzulata v zveznih državah Michigan ter Teksas. Preostali diplomati Sirije, ki so še v ZDA, se morajo odpraviti domov do 31. marca.

flickr

Sirija je od decembra 2011 brez veleposlanika, veleposlaništvo pa je z osebjem nižjega ranga večinoma skrbelo za konzularne posle. Kerry je v torek povedal, da je po treh letih vojne, 140.000 mrtvih in nenehnih brezobzirnih napadov režimskih sil na civiliste v Siriji obstoj veleposlaništva v Washingtonu navadna žalitev. Posebni odposlanec ZDA za Sirijo Daniel Rubinstein je medtem po poročanju tiskovne agencije AFP iz Damaska sporočil, da ZDA ohranjajo diplomatske odnose s Sirijo, ker so izraz vezi z ljudstvom, ki se bodo nadaljevale tudi, ko predsednika Bašarja al Asada že dolgo ne bo več na oblasti. Sirsko zunanje ministrstvo je odločitev Washingtona o zaprtju označilo za "arbitrarni ukrep", ki je v neskladju z mednarodnim pravom. Ocenili so, da želijo ZDA na ta način spodkopati zmožnost države, da državljanom v tujini zagotovi svoje storitve. Odločitev po njihovem "razkriva resnične cilje ameriške politike", ki so v nasprotju z interesi sirskih državljanov, in je "še en korak v ameriški podpori terorizmu in prelivanju krvi v Siriji", navaja uradna izjava.

Odpovedali so se vlogi pobudnice mirovnih pogajanj

Odzvala pa se je tudi Rusija, katere zunanje ministrstvo je ocenilo, da so se ZDA z zaprtjem veleposlaništva in konzulatov odpovedale svoji vlogi ene od pobudnic sirskih mirovnih pogovorov. Kot so poudarili, potezo sprejemajo z zaskrbljenostjo in razočaranjem. Rusija je ZDA tudi obtožila, da menjavi sirskega režima dajejo prednost pred nalogo uničenja kemičnega orožja države in pomoči ljudem. "Razrešitev tega brez neposrednega sodelovanja z sirsko vlado ni mogoča," so zapisali. Misija Sirije pri ZN deluje nemoteno naprej, ker je ZDA ne smejo zapreti, vendar pa so veleposlaniku Bašarju Džafariju že februarja omejili gibanje na 30 kilometrov okrog mesta New York.