Svet

Umrl naj bi vodja čečenskih upornikov Doku Umarov

STA
18. 3. 2014, 21.09
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Vodja upornikov v Čečeniji Doku Umarov je umrl, je danes sporočila glavna spletna stran islamskih upornikov na ruskem Severnem Kavkazu, imenovana Kavkaz Center. Ruske oblasti tega zaenkrat niso potrdile. Umarov je bil na čelu t.i. Kavkaškega emirata, ki je prevzel odgovornost za številne smrtonosne napade v Rusiji v minulih letih.

Kot so zapisali na spletni strani, je vodstvo Kavkaškega emirata sporočilo, da je Umarov "postal mučenik". Drugih podrobnosti niso navedli. Izraz, da je nekdo postal mučenik, sicer praviloma uporabijo, ko kdo od islamskih borcev umre - ali nasilne ali naravne smrti, piše britanski BBC.

Ruske oblasti njegove smrti zaenkrat niso potrdile. Ruska državna tiskovna agencija Ria Novosti je povzela sporočilo nacionalnega odbora za boj proti terorizmu, da informacij o smrti Umarova nimajo in teh navedb zaenkrat ne morejo komentirati.

Umarov je eden najbolj iskanih uporniških borcev v Rusiji. Ruske oblasti so v minulih letih že večkrat razglasile smrt Umarova, on pa je nato ponavadi nekaj dni kasneje na spletu objavil video posnetek in tako ovrgel te navedbe.

Kavkaz Center je sicer na Twitterju danes tudi sporočil, da je bil za novega emirja Kavkaškega emirata že izbran šejk Ali Abu Muhamad. Objavili so tudi njegov video posnetek v bojni opravi in s pištolo na skali ob njem na neznani lokaciji. O njegovem poreklu in dosedanjem delovanju niso napisali ničesar, je pa govoril mešanico arabščine in ruščine z močnim naglasom.

Umarov se je na čelo gverile v Čečeniji povzpel junija 2006. Med drugim naj bi odredil bombni napad na moskovsko letališče Domodedovo januarja 2011, ko je bilo ubitih 36 ljudi, samomorilski napad na moskovski podzemni železnici, ki je marca 2010 terjal 39 življenj, in bombni napad na vlaku iz Moskve proti Sankt Peterburgu novembra 2009, ko je bilo ubitih 26 ljudi.

Pred tem je bil znan kot zaveznik zloglasnega uporniškega voditelja Šamila Basajeva, ki je bil odgovoren za številne krvave napade, med drugim za dramo s talci na šoli v Beslanu leta 2004, ko je bilo ubitih več kot 330 ljudi, med njimi številni otroci. Basajeva so ruske sile ubile leta 2006.

Umarov je svoje borce v zadnjem času pozival k napadom na nedavne zimske olimpijske igre v ruskem Sočiju, do katerih pa nato ni prišlo.

Čečenija, v kateri večino predstavljajo muslimani, je po razpadu Sovjetske zveze leta 1991 enostransko razglasila neodvisnost ter nato preživela dve krvavi vojni z Rusijo, po katerih je zveznim oblastem v Moskvi uspelo prevzeti nadzor nad republiko. Umarov je bil v letih 1997 in 1998, ko je Moskva za kratek čas med vojnama dopustila regionalno avtonomijo, sekretar čečenskega sveta za nacionalno varnost.