Svet

ZDA zaradi priključitve Krima Rusiji grozijo z novimi sankcijami

STA
18. 3. 2014, 20.34
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je obsodil današnjo formalno priključitev Krima Rusiji in napovedal nove sankcije. Predsednik ZDA Barack Obama in nemška kanclerka Angela Merkel sta medtem poteze Rusije označila za udarec ozemeljski celovitosti Ukrajine, z novimi sankcijami pa nista grozila.

Reuters

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je danes sicer dokazal, da sankcije le niso povsem nepomembne za Rusijo, ko je ameriškemu kolegu Johnu Kerryju zagrozil s povračilnimi ukrepi. ZDA in EU sta namreč zaradi izvedbe referenduma o priključitvi Krima Rusiji v ponedeljek uvedli sankcije proti posameznim politikom in vojaškim poveljnikom iz Rusije in Ukrajine oziroma Krima.

Lavrov je v telefonskem pogovoru s Kerryjem danes zvečer te sankcije označil za povsem nesprejemljive in zagrozil s posledicami. Podrobnosti o morebitnih posledicah ostajajo skrivnost.

Ruski predsednik Vladimir Putin je sicer Krim danes razglasil za del Rusije. Carney je glede tega dejal, da ZDA obsojajo to formalno priključitev. Nekaj sankcij je bilo že sprejetih, Carney pa je napovedal prihod novih. "Formalna aneksija je grožnja mednarodnemu miru in varnosti," je poudaril.

Tiskovna predstavnica ameriškega sveta za nacionalno varnost Caitlin Hayden je medtem povedala, da so države G7 že opustile priprave na vrh skupine G8 - države G7 plus Rusija - letos poleti v ruskem Sočiju. Obama je kolege iz Nemčije, Kanade, Italije, Francije, Velike Britanije in Japonske pozval na srečanje o Ukrajini ob robu vrha o jedrski varnosti naslednji teden v Haagu.

Obama in Merklova sta medtem po telefonu ugotovila, da je ozemeljska celovitost Ukrajine utrpela nesprejemljiv udarec, saj je tako imenovani referendum v nedeljo kršil ukrajinsko ustavo in mednarodno pravo.

Po besedah tiskovnega predstavnika nemške vlade Steffena Seiberta Merklova in Obama vidita ponedeljkove sankcije EU in ZDA proti Rusiji kot logičen ukrep, a obenem poudarjata, da sta pripravljena na nadaljevanje političnega dialoga, pri čemer bosta nastopala usklajeno.