Zdravje

V Ljubljani bo seminar o uporabi konoplje v medicinske namene

D.O.
18. 3. 2014, 20.23
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

ONEJ – društvo prekmurske pobude se je odločilo lotiti spornih zadev v zvezi z uporabo konoplje v medicinske namene drugače kot s političnim aktivizmom. Po uspešni vložitvi podpisov, ki so jih zbrali za razpravo o tem, so spoznali, da zaplankanost politike in uradnikov, ki odločajo o tem problemu, preveč škoduje ljudstvu, zato organizirajo seminar o uporabi konoplje v medicinske namene Demistifikacija konoplje, ki bo v Ljubljani, v veliki dvorani Grand hotela Union, 29. marca.

Več o seminarju na: onej.info

Na seminarju z mednarodno udeležbo bodo nekatere svetovne avtoritete s področja uporabe konoplje v medicinske namene slovenskim strokovnjakom in javnosti predstavile najnovejša dognanja o omenjeni temi v državah, kot so Izrael (v Jani smo o tem že pisali), Kanada in ZDA.

Za organizacijo seminarja so se v ONEJ-u odločili, ker dogodki v zvezi s predlogom zakona o konoplji in razprava o predlogu zakona o konoplji v slovenskem parlamentu kažejo na zelo pomanjkljivo znanje in vedenje strokovnjakov ter javnosti o tej tematiki pri nas. Nameni in cilji seminarja, kakor tudi vseh, ki jih bodo še pripravili v prihajajočih mesecih, so predvsem pridobivanje novih znanj s tega področja za medicinske in tudi druge strokovnjake, politične akterje ali širšo javnost.

Predavatelji na seminarju bodo dr. Robert J. Melamede, izredni profesor z oddelka za biologijo Univerze Colorado Springs; dr. Lumír Ondřej Hanuš Palacký z univerze v Olomoucu na češkem in hebrejske univerze v Jeruzalemu; dr. Paul Hornby, raziskovalec in predsednik Hedron Analytical Inc. iz Vancouvra; legendarni Rick Simpson in dr. Dušan Nolimal, specialist socialne medicine z Nacionalnega inštituta za javno zdravje RS.

V društvu so prepričani, da bodo tako lažje prodrli do tistih, ki odločajo, in pripomogli k večjemu vedenju o uporabi konoplje v medicinske namene v Sloveniji ter tudi olajšali sprejemanje političnih odločitev v zvezi s tem, čeprav ministrstvo za zdravje oziroma njegov podsekretar Jože Hren, ki naj bi bil specialist za to področje, ni pokazalo nobenega zanimanja za dogodek. Domačih raziskav, na katere bi se lahko opirali, zaradi trenutne zakonodaje ni.