Svet

Ministrstvo: Ukrajinski vojaki na Krimu lahko uporabijo orožje

STA
18. 3. 2014, 19.36
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Potem ko je bil danes na Krimu ubit ukrajinski vojak, je obrambno ministrstvo v Kijevu sporočilo, da imajo ukrajinski vojaki, ki so nameščeni na tem polotoku, dovoljenje za uporabo orožja. Uporaba orožja je dovoljena "z namenom samoobrambe in zaščite njihovih življenj".

Danes ubiti ukrajinski vojak je prva smrtna žrtev, odkar so nadzor nad Krimom pred skoraj tremi tedni prevzele ruske sile in proruske lokalne milice.

Incident se je zgodil v prestolnici Krima Simferopol, kjer so neidentificirani oboroženci - zaenkrat ni jasno, ali ruski vojaki ali pripadniki lokalnih proruskih enot - napadli oporišče ukrajinske vojske. Še en ukrajinski vojak je bil pri tem ranjen.

Po navedbah predstavnika ukrajinskega obrambnega ministrstva so proruske sile danes popoldne tudi prevzele popoln nadzor nad oporiščem ukrajinske vojske v Simferopolu. Vse vojake v oporišču naj bi nato postavili v vrsto, jim vzeli dokumente in jih seznanili, da so aretirani. Koliko vojakov točno je bilo aretiranih, zaenkrat ni jasno.

Nemška tiskovna agencija dpa medtem sicer poroča, da vendarle še ni povsem jasno, kdo je danes bil ubit, saj ukrajinski mediji poročajo o ubitem ukrajinskem vojaku, proruski pa o ubitem pripadniku lokalnih "sil za samoobrambo".

Ukrajinski premier Arsenij Jacenjuk je po incidentu že ocenil, da konflikt z Rusijo glede Krima "prehaja s politične na vojaško fazo". "Ruski vojaki so začeli streljati na pripadnike ukrajinske vojske in to je vojni zločin," je na izredni seji vlade, ki jo je prenašala nacionalna televizija, še dejal začasni ukrajinski premier.