Svet

EU ne priznava priključitve Krima Rusiji

STA
18. 3. 2014, 17.53
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Evropska unija "ne priznava in ne bo priznala priključitve Krima in Sevastopola Rusiji," sta danes v skupni izjavi sporočila predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.

"Suverenost, ozemeljska celovitost in neodvisnost Ukrajine morajo biti spoštovani. EU ne priznava nezakonitega in neligitimnega referenduma na Krimu niti njegovega rezultata. Evropska unija ne priznava in ne bo priznala priključitve Krima in Sevastopola Rusiji," sta zapisala.

Dodala sta, da bo v skladu z izjavo voditeljev na vrhu unije 6. marca in njuno izjavo o Krimu iz 16. marca Evropski svet ta teden na srečanju govoril o razmerah v Ukrajini in se dogovoril za skupen evropski odgovor, sta še zapisala v izjavi, so sporočili iz Bruslja.

Odločitev Rusije, da si priključi Krim, je danes obsodila tudi predsednica Parlamentarne skupščine Sveta Evrope Anne Brasseur kot kršitev statuta in temeljnih načel Sveta Evropa, kot tudi zavez Rusije do njega. "Vse članice SE morajo spoštovati suverenost in ozemeljsko celovitost drugih držav," je dejala, kot so sporočili iz Strasbourga.

Napovedala je, da bo misija PS SE od 22. do 24. obiskala Ukrajino, da bi se pogovorili o krizi.