Svet

Hrvaška zavrača navedbe iz srbske protitožbe za genocid

STA
18. 3. 2014, 17.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

Hrvaški pravniki so danes na obravnavi medsebojnih tožb Hrvaške in Srbije za genocid pred Meddržavnim sodiščem v Haagu zavrnili argumente srbske protitožbe in jih označili za popolnoma neutemeljene. Srbski predstavniki so protitožbo proti Hrvaški utemeljevali prejšnji teden.

"Protitožba ne temelji ne na dejstvih ne zakonih in nima zaslombe niti v eni sami razsodbi Mednarodnega sodišča za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije," je dejala vodja hrvaške pravne ekipe Vesna Crnić-Grotić.

Med drugim je zavrnila trditve srbskih kolegov, da je bil srbski upor na Hrvaškem odziv na nacionalistični separatizem pokojnega hrvaškega predsednika Franja Tuđmana. Ocenila je, da se je upor Srbov začel leta 1989, še preden je bil Tuđman izvoljen za predsednika. Kot je poudarila, je ravno srbski nacionalizem uničil SFRJ in povzročil vojno na Hrvaškem.

Hrvaški pravniki so zavrnili tudi srbske navedbe, da je Hrvaška odgovorna za poboje več kot 1700 Srbov in etnično čiščenje več kot 200.000 Srbov med in po operaciji Nevihta avgusta 1995.

Ponovili so, da Srbi niso odšli množično s Hrvaške zaradi topniških napadov na mesta in vasi, temveč zaradi pozivov k evakuaciji in pritiskov lokalnih srbskih oblasti, pa tudi zaradi strahu pred hrvaškimi silami in zaradi nezaupanja hrvaškim oblastem.

Član hrvaške pravne ekipe, britanski profesor Phillipe Sands, je ocenil, da so srbski argumenti neustrezno orožje, s katerim poskuša Srbija preusmeriti pozornost s svoje odgovornosti za dogodke iz leta 1991. Zatrdil je, da Srbija ni predstavila niti enega dokaza, za razliko od Hrvaške, ki je podrobno dokumentirala svojo obtožbo.

Predstavniki srbske strani so prejšnji teden sicer izpostavili srečanje hrvaškega državnega in vojaškega vrha na Brionih 31. julija 1995, ki naj bi bilo ključno v dokazovanju namena Hrvaške, da bi s svojega ozemlja za vedno pregnala srbsko prebivalstvo.

Kanadski profesor William Schabas je v imenu srbske strani celo primerjal brionsko srečanje s konferenco nacistov, ko so leta 1942 sprejeli končni načrt o uničenju Judov.

Crnić-Grotićeva je ocenila, da primerjave Nevihte in holokavsta niso dostojne za sodišče. Izrazila je prepričanje, da bo profesor Schabas umaknil svoje navedbe.

Hrvaški pravniki so spomnili, da je haaško sodišče leta 2012 hrvaške generale oprostilo obtožb za načrtovane vojne zločine med in po operaciji Nevihta, medtem ko je v več primerov obtožnic proti Srbom ugotovilo odgovornost Beograda za zločine na Hrvaškem.

Hrvaška stran ni zanikala zločinov proti Srbom, so pa danes izpostavili, da je hrvaški državni vrh večkrat izrazil obžalovanje zaradi teh dejanj.

Danes so izpostavili, da je Hrvaška vložila 33 obtožnic zaradi umorov med Nevihto ter da je obsodila 2300 oseb zaradi ropanja in uničevanja premoženja srbskih prebivalcev. Potekajo še trije postopki zaradi vojnih zločinov. Dodali so, da je se je 113.000 Srbov vrnilo na Hrvaško, hrvaške oblasti pa so vložile 2,2 milijarde evrov v obnovo uničenih domov.

Ustno obravnavo bodo nadaljevali v četrtek, ko bo hrvaška stran začela drugi krog argumentiranja svoje tožbe proti Srbiji za genocid proti Hrvatom med letoma 1991 in 1995.

Spor se je začel leta 1999, ko je Hrvaška na Meddržavno sodišče vložila tožbo proti Srbiji za genocid. Srbija je s protitožbo odgovorila leta 2010. Sklepni del postopka se je začel 1. marca letos, ustna obravnava pa bo potekala do konca meseca.

Razsodbo 17-članskega sodnega senata je mogoče pričakovati konec letošnjega leta ali v začetku leta 2015, ugibajo hrvaški in srbski mediji. Na sklepno odločitev se ne bo mogoče pritožiti, bo pa obvezujoča za obe strani.