Svet

Na Krimu ubit ukrajinski vojak, še en pa ranjen

STA
18. 3. 2014, 17.44
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.54
Deli članek:

V prestolnici Krima Simferopol je bil danes ubit ukrajinski vojak, še en pa je bil ranjen, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Ukrajinski začasni premier Arsenij Jacenjuk je v Kijevu že ocenil, da konflikt z Rusijo očitno prehaja v "vojaško fazo".

Kot je za AFP povedal tiskovni predstavnik obrambnega ministrstva v Kijevu, so neidentificirani oboroženci napadli ukrajinsko vojašnico v Simferopolu, pri tem pa je bil en ukrajinski vojak ubit, drug pa ranjen. Ni pa povedal, ali so napad izvedli ruski vojaki ali pripadniki krimskih sil, ki prav tako izvajajo nadzor na tem polotoku, ki si ga je Rusija danes de facto priključila.

O incidentu v Simferopolu je premiera Jacenjuka in začasnega ukrajinskega predsednika Oleksandra Turčinova v Kijevu obvestil tudi načelnik ukrajinske mornarice Sergij Gajduk. Dodatnih podrobnosti o incidentu ni navedel.

Dopisnik AFP sicer poroča, da je v predmestju Simferopola prišlo do streljanja, nato pa sta na območje prihiteli dve reševalni vozili. Območje okoli te vojašnice je sicer zaprto, blokirali pa naj bi ga ruski vojaki, potem ko je Moskva danes že sprejela Krim v Rusko federacijo.

Je pa Gajduk dodal, da so se "oboroženi poskusi za prevzem ukrajinskih enot v zadnjih dneh pomnožili". Pojasnil je še, da je na Krimu še 38 ukrajinskih vojašnic oz. oporišč, ki pa jih blokirajo ruske sile.

Premier Jacenjuk je nato ocenil, da konflikt z Rusijo glede Krima "prehaja s politične na vojaško fazo". "Ruski vojaki so začeli streljati na pripadnike ukrajinske vojske in to je vojni zločin," je še dejal začasni ukrajinski premier.