Svet

V Črno morje pluje raketni rušilec Truxtun

STA/N.J.
7. 3. 2014, 07.35
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ameriški in ruski predsednik sta v četrtek ponovno govorila po telefonu. Barack Obama je Vladimirju Putinu predlagal pot za izhod iz sedanje krize zaradi ruskih dejanj v Ukrajini. Putin pa je Obami povedal, da odnosi med ZDA in Rusijo ne bi smeli trpeti zaradi Ukrajine.

Putin je v pogovoru, ki je trajal eno uro, med drugim dejal, da so odnosi med ZDA in Rusijo preveč pomembni za varnost in stabilnost sveta. Zaradi tega jih ne bi smeli žrtvovati za posamične, čeprav pomembne, mednarodne težave.

Obama je ponovil, da ruska dejanja v Ukrajini predstavljajo kršitev ozemeljske celovitosti in suverenosti Ukrajine, vendar pa je možen izhod iz sedanje krize. Obama je povedal, da mora priti do neposrednih pogovorov med ukrajinsko in rusko vlado, ob pomoči mednarodne skupnosti.

Mednarodni opazovalci bodo zagotovili, da so pravice vseh Ukrajincev, vključno z Rusi, zaščitene, ruska vojska mora zapustiti položaje, ki jih je zasedla na polotoku Krim, mednarodna skupnost pa bo pomagala pri izvedbi majskih volitev v Ukrajini. Zunanja ministra ZDA in Rusije, John Kerry ter Sergej Lavrov bosta nadaljevala pogovore.

Do drugega telefonskega pogovora med voditeljema ZDA in Rusije od sobote je prišlo potem, ko so ZDA uvedle sankcije proti posameznikom v Rusiji in Ukrajini, poslale nekaj lovskih letal v Litvo, kmalu pa naj bi jih tudi na Poljsko. V Črno morje pluje raketni rušilec Truxtun, uradno sicer na udeležbo na skupnih vajah z Bolgarijo in Romunijo.

Predstavniški dom ameriškega kongresa je izglasoval milijardo dolarjev pomoči v obliki posojilnih jamstev za Ukrajino, nadaljuje pa se tudi razprava o dodatnih ukrepih proti Rusiji. Predstavniki finančnega ministrstva ZDA so sicer priznali, da je učinkovitost sankcij močno omejena, ker je Evropa odvisna od ruskega energetskega izvoza.

Predstavniki State Departmenta pa so kongresnikom zavrnili vse Putinove utemeljitve za posredovanje v Ukrajini. Ruska manjšina naj ne bi bila niti najmanj ogrožena. Če se bo kriza nadaljevala in bodo ruski Ukrajinci na Krimu 16. marca izvedli referendum o priključitvi Rusiji, bodo vendarle sledile nove sankcije. Republikanska kongresnica Ileana Ross Lehtinen je predlagala, da ZDA razširijo seznam sankcij po tako imenovanem zakonu Magnicki.

Kongres je leta 2012 potrdil sankcije proti osebam v Rusiji, ki so sodelovale pri uboju odvetnika Sergeja Magnickija v ruskem zaporu. Rusija je na ta ukrep odgovorila s prepovedjo posvojitev ruskih otrok v ZDA.