Slovenija

To je pravi junak!

N.J.
6. 3. 2014, 22.38
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsednik republike Borut Pahor je na Brdu pri Kranju sprejel 19 junakov z zgodbami o hrabrosti, pogumu in dobrodelnosti. Med junaki je bilo devet policistov s svojimi zgodbami o izjemnem junaštvu, med njimi tudi Andrej Kovač, ki je za izreden pogum in junaško dejanje prejel posebno priznanje predsednika republike.

PU

Čas ni policistov zaveznik, ko se je treba hitro odločiti, izpostaviti in pomagati sočloveku

Andrej Kovač je 37-letni mariborski prometni policist, ki je januarja lani skočil v ledeno Dravo in rešil življenje utapljajoči se ženski, za kar je prejel tudi medaljo policije za hrabrost. Njegov pogum je bil izjemen, dejanje pa da misliti, da lahko vedno, ko gre za pomoč soljudem, naredimo še nekaj več.

O tem govorijo tudi nepozabne zgodbe ostalih osmih policistov na prireditvi. Februarja so ljutomerski policisti Sašo Ferenček, Boris Kumer, Borut Skuhala in Peter Dovečar z občanom Jankom Veršičem v požaru rešili hudo opečeno starejšo gospo, marca sta ormoška policistka Tamara Janžekovič in policist Albin Majcen iz gorečega avtomobila rešila spečega moškega, oktobra pa sta ljubljanska policista Peter Bašelj in Marko Kladnik s prostovoljnim gasilcem Darkom Hemetkom in njegovima sinovoma Markom in Matevžem še pred prihodom gasilcev pomagala pri gašenju požara v stanovanjskem bloku in evakuaciji prebivalcev. To so samo nekateri izmed izstopajočih dogodkov lanskega leta, ko so policisti storili več, kot od njih zahtevata zakon in stroka, ter se brez pomisleka podali v nevarnost, da bi rešili človeško življenje.

"Vsi ti policisti so junaki iz domačega okolja, ki se dnevno zavzemajo za druge, so vedno pripravljeni pomagati in so dobri po srcu. Imajo izjemne osebnostne lastnosti, so nesebični, pošteni, odločni. Sicer pa so povsem običajni ljudje, ki počnejo dobre stvari. S takimi pogumnimi dejanji, ko ni časa za premislek in je treba takoj pomagati, ti policisti tudi presegajo poklicne zahteve. Služijo ljudem in jih varujejo, saj je biti policist poslanstvo, način življenja in vrednota, ki krepi zaupanje v policijo. In verjetno je prav to zavedanje o služenju družbi tisto, kar v kritičnih situacijah odloči, da postavijo na kocko lastno življenje, da bi rešili tujega. Takrat pozabijo na bolečino, nevarnost in strah. Za tak brezkompromisen korak, ko se je treba hitro odločiti, izpostaviti in tvegati, sta potrebna neverjeten pogum in odločnost, saj v takšnih situacijah čas ni policistov zaveznik. Čas takrat postane velika odgovornost, ki odloča o usodi in spreminja življenjsko pot posameznika. Taki policisti so tudi zgled ostalim, saj dokazujejo, da ljudi ne bodo razočarali in da svoje poslanstvo opravljajo s srcem. Te vrednote in vrline so zelo cenjene in odražajo poslanstvo policije, zlasti pa pomembno prispevajo k razvijanju in krepitvi varnosti," so zapisali na Policijski upravi.



PU