Svet

Afera: Cia vohunila za kongresnimi preiskovalci

STA/J.P.
6. 3. 2014, 09.28
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Generalni inšpektor ameriške obveščevalne agencije Cia je sprožil preiskavo obtožb, da so agenti Cie vohunili za kongresnimi preiskovalci, ki so delali na poročilu o zlorabah ujetih terorističnih osumljencev v času administracije predsednika Georgea Busha mlajšega.

Thinkstock

O preiskavi poročajo ameriški mediji, uradni viri v administraciji pa molčijo. Cia je preiskovalcem senatnega odbora za obveščevalne dejavnosti dala dostop do njenih računalnikov v zavarovani sobi na sedežu Cie v Langleyju. Agenti Cie naj bi potem temeljito preverili, kaj vse so preiskovalci pregledali, torej so preiskovali preiskovalce in to povsem nepooblaščeno.

Če so obtožbe o nadzoru nad preiskovalci senata resnične, bo to jasna kršitev zakona. 

Senatni preiskovalci so 6000 strani dolgo poročilo dokončali že decembra 2012, vendar pa še ni javno, če sploh kdaj bo. Čaka se menda na pripombe Cie in potem mora zeleno luč za objavo dati še predsednik ZDA Barack Obama. Če so obtožbe o nadzoru nad preiskovalci senata resnične, bo to jasna kršitev zakona. Cia lahko vdira v računalnike le, če gre za legitimno preiskavo, preiskovanje preiskovalcev pa to ni.