Svet

Homoseksualcem po novem grozi dosmrtni zapor

STA/mv
20. 12. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Ugandski parlament je danes sprejel zakon, ki zaostruje kazni za homoseksualna dejanja, v nekaterih primerih pa predpisuje celo dosmrtni zapor. Nova zakonodaja z zaporom kaznuje tudi tiste, ki ne prijavijo homoseksualcev, poroča britanski BBC.

flickr

"Prvotno predlagana smrtna kazen je bila že dolgo nazaj umaknjena. Najstrožja kazen po tem zakonu je dosmrtni zapor," je za nemško tiskovno agencijo dpa povedala tiskovna predstavnica parlamenta Hellen Kawesa. Homoseksualna skupnost v tej državi je zgrožena nad novim zakonom, ki da krši človekove pravice homoseksualcev. "Storili smo vse, da bi javnost izobrazili in preprečili sprejetje zakona, a nam žal ni uspelo," je povedal direktor skupine za človekove pavice Sexual Minorities Julian Pepe Onziema.

Predvidena je bila smrtna kazen

Nov zakon sicer kriminalizira homoseksualna dejanja in promoviranje homoseksualnosti. Predvideva pa še posebej stroge kazni za homoseksualce, ki preko spolnih odnosov prenašajo virus hiv. Ko so leta 2009 prvič predlagali zakon, je bila v osnutku predvidena smrtna kazen za določena ravnanja. A to so kasneje umaknili zaradi ostrega odziva zahodnih držav.