Slovenija

Borut Pahor se rad druži z 'navadnimi' ljudmi

STA/mv
20. 12. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Predsedniku republike Borutu Pahorju se v teh dneh izteka prvo leto mandata. V tem letu je med drugim pripravil dve srečanji vodij parlamentarnih strank, zasnoval projekt Slovenija 2030, predlagal kandidate za sedem pomembnih funkcij, veliko pozornost pa namenil tudi druženju z ljudmi, v pregledu opravljenega dela navajajo v predsednikovem uradu.

Mediaspeed

Kot so zapisali, predsednik Pahor opravlja svoje delo tako, da med ljudmi spodbuja in krepi vse, kar jih povezuje kot narod, državo in družbo. V svojih stališčih se ne opredeljuje do pogledov in ravnanj političnih strank. Je pa v tem letu pripravil dve srečanji voditeljic in voditeljev parlamentarnih strank. Na prvem srečanju so marca soglasno dosegli tri pomembne odločitve, ki so bile kasneje tudi uveljavljene. Dogovorili so se za nadaljevanje postopka za spremembo ustave na področju referendumske zakonodaje, ratifikacijo pogodbe o pristopu Hrvaške k EU ter sprejetje zakona o delovnih razmerjih in zakona o urejanju trga dela.

Na drugem srečanju v decembru so poenotili stališča glede obravnave sprememb volilnega sistema, obravnave morebitnega dogovora parlamentarnih strank glede usklajevanja nekaterih ključnih zakonskih in drugih rešitev za razvoj in modernizacijo Slovenije ter glede priprave pobud zakonodajnih rešitev in drugih ukrepov za krepitev pravne države. V pregledu opravljenega dela v predsednikovem uradu izpostavljajo tudi projekt Slovenija 2030, s katerim želi Pahor spodbuditi intelektualno vrenje v organiziran dialog o prihodnosti naše države in družbe. V okviru projekta sta bili v tem letu dve konferenci.

Pozornost na prodor slovenskega gospodarstva na tuje trge

Prav tako je predsednik v prvem letu predlagal državnemu zboru "sedem izjemno pomembnih kandidatur za opravljanje pomembnih dolžnosti", med drugim za varuha človekovih pravic, guvernerja Banke Slovenije in predsednika računskega sodišča. 
Sicer pa si, kot so zapisali, predsednik republike s svojim zunanjepolitičnim angažmajem prizadeva, da bi Slovenijo spoštovali kot sestavni del najbolj dinamičnih povezav znotraj EU, za okrepitev vsestranskega sodelovanja in prijateljstva Slovenije s svetom, posebno pozornost pa daje pomoči pri prodoru slovenskega gospodarstva na tuje trge. Opravil je 19 obiskov v tujini, imel je 68 formalnih in neformalnih srečanj z državniki, v Sloveniji pa jih je sprejel 15.

Sara Žigon

Udeležil se je 188 prireditev

Posebno pozornost namenja tudi druženju z ljudmi. V uradu predsednika so v dokumentu spomnili na njegovo priložnostno delo med zaposlenimi v njihovih delovnih okoljih in na spodbujanje prostovoljnega dela z organizacijo delovnih brigad, pri čemer je sam opravil skupaj 39 ur prostovoljnega dela. V letu dni se je udeležil 188 prireditev, na njih je imel 153 govorov, priredil je 33 sprejemov, v palači je sprejel številne državljanke in državljane. Sicer pa je glede na pretekle mandate vpeljal še nekaj novosti. Pred predsedniško palačo so vsak dan izobešene zastave na drogovih, kjer so prej plapolale samo v času praznikov in državniških obiskov. Odločil se je tudi, da se pred predsedniško palačo ob državnih praznikih postavi častna straža; prvič je bila postavljena na dan državnosti 25. junija.

Pahor je bil za predsednika izvoljen 2. decembra lani v drugem krogu predsedniških volitev. Kot četrti predsednik republike v samostojni Sloveniji je v državnem zboru zaprisegel 22. decembra lani, dan zatem pa je od prejšnjega predsednika Danila Türka prevzel posle in s tem nastopil petletni mandat.