Svet

Splav dovoljen le v primeru posilstva ali grožnje za zdravje

STA/mv
20. 12. 2013, 17.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Španska vlada je danes potrdila predlog zakona, ki močno omejuje pravico do splava. Predlog predvideva ukinitev pravice do splava do 14. tedna nosečnosti. Po novem bo splav dovoljen samo v primeru posilstva ali grožnje za zdravje matere.

flickr

Pravosodni minister Alberto Ruiz-Gallardon je po seji vlade pojasnil, da novi zakon ne pomeni kriminalizacije splava, kot je bilo to v primeru zakona iz leta 1985. Zatrdil je, da predlog ščiti tako pravice nerojenega otroka kot ženske. Predlog bo šel verjetno brez težav skozi parlament, v katerem ima vladajoča Ljudska stranka veliko večino, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nazaj v 80-ta?

Feministična gibanja in opozicija so pozvali k protestom in vlado obtožili, da se Španija vrača v 80. leta prejšnjega stoletja, ko so morale ženske v tujino na prekinitev neželenih nosečnosti. Namestnica vodje opozicijske Socialistične stranke Elena Valenciano je dejala, da bodo zagovorniki splava mobilizirali družbo proti "nerazumljivemu zmanjševanju pravic žensk".

Letno 3000 splavov

Konservativna Ljudska stranka in katoliška cerkev sta ostro nasprotovali zakonu, ki ga je leta 2010 sprejela bivša socialistična vlada. Ta dovoljuje splav do 14. tedna nosečnosti oziroma do 22. tedna, če je ogroženo zdravje matere ali če je zarodek resno deformiran. Po anketi agencije Metroscopia, ki jo je aprila objavil časnik El Pais, je 46 Špancev za ohranitev zakona o splavu v trenutni obliki, medtem ko se jih 41 odstotkov zavzema za zaostritev zakonodaje. Zaradi deformacij zarodka sicer v Španiji splav letno naredi 3000 žensk. Leta 2011 pa so v državi izvedli 118.359 umetnih prekinitev nosečnosti.