Svet

Bo Severni tečaj povod za tretjo svetovno vojno?

jp
17. 12. 2013, 09.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Kanada je pred dvema tednoma zaprosila za širitev meje svojega morskega dna v Atlantskem oceanu, vključno s širitvijo na arktično morsko dno.

Kanada je vlogo predhodno vložila pred dvema tednoma – ta temelji na pravilih, določenih v Konvenciji Združenih narodov o pomorskem pravu. Če bo vloga odobrena, bo imela Kanada pravice do virov polarne regije, ki naj bi po nekaterih ocenah premogla 30 odstotkov svetovnega neodkritega zemeljskega plina in 15 odstotkov nafte. Kanadski minister za zunanje zadeve John Baird je sicer že napovedal, da bo končni zahtevek vključeval tudi severni tečaj, vendar pa znanstveni dokazi za podkrepitev zahteve še niso pripravljeni.

Kanada, ZDA, Rusija in Danska.

Kanada je s to potezo Rusiji dodobra šla v zelje. Tu sta še ZDA in Danska, ki se severnemu tečaju gotovo ne bosta kar odpovedali. Kanadski predsednik vlade Stephen Harper je odločen, da bodo vsi Kanadčani imeli korist od sredstev, ki so na skrajnem severu Kanade. Naslednja vloga bo vključevala zahtevek za Lomonosov hrbet med kanadskim otokom Ellesmere in vzhodno rusko sibirsko obalo. Vladimir Putin je že zaukazal povečano vojaško prisotnost na območju. Svojo vojaško moč so razkazovali že na začetku leta, ko je na območje poslal deset vojnih ladij in štiri ledolomilce. Bo počilo?