Svet

V Siriji več kot 100 smrtnih žrtev

STA
17. 12. 2013, 07.24
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Bombni napadi zračnih sil sirske vlade so v Alepu v nedeljo in ponedeljek zahtevali več kot 100 življenj. Tiskovni predstavnik Bele hiše Jay Carney je napade obsodil kot nov dokaz surovosti vladajočega režima Bašarja al Asada nad sirskim prebivalstvom.

Sirske vladne enote so mesto napadle s helikopterji, iz katerih so metali sode za nafto, polne eksploziva in goriva. Takšne bombe so padale na stanovanjska naselja, ena je zadela tudi šolo, kjer je po poročanju ameriškega časopisa Washington Post umrlo šest otrok in štiri učitelji. Bolnišnični viri v Alepu navajajo, da je bilo v napadih 128 smrtnih žrtev, več kot 2100 ljudi pa je bilo ranjenih. Velika večina civilisti.

Analitiki menijo, da gre za pritisk vladnih sil na upornike pred mirovnimi pogajanji prihodnji mesec v Ženevi. Al Asad je sporočil, da se bo pogajal, ne namerava pa se odreči oblasti. Neenotni uporniki po skoraj treh letih državljanske vojne vztrajajo pri al Asadovem sestopu z oblasti.

Združeni narodi pri tem ocenjujejo, da se bo število sirskih beguncev do konca prihodnjega leta povzpelo nad štiri milijone, več kot 75 odstotkov prebivalstva pa bo kmalu potrebovalo pomoč v hrani. ZN potrebujejo 6,5 milijarde dolarjev dodatne pomoči za Sirijo.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je v ponedeljek v New Yorku dejal, da se je kriza v Siriji poslabšala nad vse razumne meje. Pozval je k prekinitvi sovražnosti pred pogajanji v Ženevi, v Varnostnem svetu ZN pa so se spet vneli prepiri med zahodnimi državami in Rusijo glede uporabe kemičnega orožja v Siriji.

Ban je predstavil poročilo mednarodnih inšpektorjev, ki so preiskali primere uporabe kemičnega orožja v Siriji. Ugotovili so, da je bilo to orožje uporabljeno najmanj v petih napadih. Ruski veleposlanik Vitalij Čurkin je za napade obtožil opozicijo, ZDA, Velika Britanija in Francija pa vladne sile. Kljub temu je VS ZN po besedah predsedujočega, francoskega veleposlanika Gerarda Araud, napade s kemičnim orožjem obsodil ter zahteval kaznovanje krivcev.

Zahodne države, ki podpirajo opozicijo, so po nastanku največje opozicijske skupine Islamska fronta, v škripcih in ZDA so prekinile dostavo pomoči, ko je fronta pretekli teden zavzela severni sedež in dve skladišči Svobodne sirske vojske, ki uživa podporo Zahoda. Ameriški državni sekretar John Kerry je konec tedna izrazil mnenje, da je Sirija postala velika sektaška zmešnjava in ZDA trenutno ne vedo, kaj bi počele z njo.

Tiskovna predstavnica State Departmenta Marie Harf je v ponedeljek menila, da ZDA ne izključujejo možnosti pogovorov s predstavniki Islamske fronte, ki si želi iz Sirije narediti islamsko državo. Harfova je povedala, da te skupine niso na terorističnem seznamu ZDA, zato pogovori niso vnaprej izključeni. Zanikala pa je poročila, da naj bi do srečanja med predstavniki ZDA in Islamske fronte prišlo naslednje dni v Turčiji.