Kultura

Tudi Avatarja bodo dodobra izmolzli

STA / J. P.
17. 12. 2013, 07.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Tri nadaljevanja uspešnice Avatar bodo snemali na Novi Zelandiji. Novico sta režiser James Cameron in novozelandski premier John Key sporočila v ponedeljek. Kot je dejal Key, je vlada s studioma Twentieth Century Fox in Lightstorm Entertainment že podpisala pismo o nameri, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Studia bosta po poročanju dpa za lokalno produkcijo, vključno z večino snemanja in vizualnimi efekti, namenila okoli 410 milijon dolarjev (295 milijonov evrov). Bo pa novozelandska država prispevala subvencijo v višini 25 odstotkov filmskega proračuna.

Nadaljevanja Avatarja naj bi v kinematografe prišla med letoma 2016 in 2018, vsakič v božičnem času.

Novica o novem snemanju je za novozelandsko filmsko industrijo prišla ob pravem času, saj so ravno končali z velikim projektom - filmom Hobbit, še piše dpa.

Znanstvenofantastični film Avatar je 3D pustolovščina, postavljena na neznani planet Pandora. Takoj po izidu je Avatar, ki velja za prelomnico v rabi 3D tehnologije na filmu, začel podirati rekorde gledanosti. Film, ki je na filmska platna prišel leta 2009, je po svetu zaslužil 2,7 milijarde ameriških dolarjev (skoraj dve milijardi evrov) in tako postal največji filmski zaslužkar vseh časov.