Svet

Tega večera ne bodo nikoli pozabili

P.R.
9. 12. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Naročili so kozarec priljubljene pijače, a namesto da bi poklepetali, so trije prijatelji končali v bolnišnici. Tega večera ne bodo nikoli pozabili.

Facebook

Ker v piceriji ni bilo prostora, se je trojica mladih Hrvatov, Barbara (18), njen brat Borna Žon in njegovo dekle Katarina Tuba (19), odpravila v mestno kavarno. »Naročili smo kozarec 'lovranskega', to je pijača iz belega vina in kokakole. Že po prvem požirku nas je zapeklo v grlu,« se spominja Borna. On je najprej pomislil, da je vino pokvarjeno, vendar se je nato bolečina začela širiti na jezik, grlo in v požiralnik. Sestri in dekletu je rekel, naj si gresta usta splaknit z vodo, on pa je odšel do natakarice Sajšele Brodarič (26) in jo vprašal, kaj so sploh pili. »Natakarica me je vprašala, kaj je težava, zatem pa sta dva gosta vprašala, kaj je v tisti beli posodi ob umivalniku. Natakarica mi je rekla, da naj nikar ne mislim, da nam je v kozarce nalila tekočino iz tiste posode.«

Barbaro, Katarino in Borna je grlo vse bolj peklo, zato so poiskali zdravniško pomoč, ne vedoč, da so popili izjemno nevaren detergent za posodo (TRUMP XL), ki povzroča hude opekline, saj vsebuje natrijev hidroksid. Trojica še vedno trdi, da natakarica reševalcem, ki jih je poklicala, ni povedala, da jim je natočila nevaren detergent. »To, da je skušala prikriti zadevo, ji še vedno zamerimo, saj nas je izpostavila še večji nevarnosti. Zdravnica namreč ni vedela, kako naj nam pomaga. Zato nas je poslala v koprivniško bolnišnico,« pravi trojica in dodaja, da razmišljajo o ukrepih po sodni poti.

Facebook

Zaradi zastrupitve z natrijevim hidroksidom so morali biti kar en teden na intenzivni negi v bolnišnici. Zatem sta celotno zadevo prevzela policija in tožilstvo in prijela natakarico. Občinsko sodišče jo je zaradi kaznivega dejanja, storjenega iz malomarnosti, obsodilo na osem mesecev zapora.

Barbara, Katarina in Borna so srečni, da so popili le en požirek strupene pijače in se tako izognili resnejšim posledicam. Bolečine sicer čutijo še danes, zato se izogibajo pijači 'lovranski'. »Žal nam je za napako in malomarnost, zaradi katere še danes nosimo posledice. Promet nam je upadel za polovico. Ni nam jasno, zakaj o nas širijo laži, ki uničujejo naš ugled in so naše poslovanje privedle na rob preživetja pa je dejala lastnica lokala, Željka Burlic.