Slovenija

Kdo bo zmagovalec te križarske vojne po slovensko? NSi ali SDS

Simon Rosc
9. 12. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.53
Deli članek:

Krščanski volivci so zvesti volivci. Med političnimi silami velja, da so tako zvesti, kot so zvesti svojim krščanskim vrednotam. Boj zanje je zato še kako pomemben in dve vidnejši stranki na desnici zanje že dolgo bijeta bitke.

 Ko se je Nova Slovenija na začetku novembra preimenovala v Novo Slovenijo – krščanski demokrati, je, še preden je to uradno tudi storila, sprožila, lahko bi rekli, skoraj uradni začetek vojne za krščanske volivce. Tudi SDS je namreč kmalu zatem napovedala kongres svojega krščanskega foruma, ki se je zgodil preteklo soboto.

Zanimivo pri tem je, da je bil zadnji kongres krščanskega foruma SDS pred devetimi leti, ko je bila za predsednico izvoljena Sandra Letica, za tem pa ravno do tega trenutka o njem ni bilo ne duha ne sluha. Predsednik SDS Janez Janša je na kongresu z nekoliko bolj spravnimi besedami dejal, da si SDS ne lasti politične opredelitve, ki je v Evropi znana kot krščanska demokracija, a da si ne pustijo vzeti pravice, da se kristjani organizirajo tudi znotraj njihove stranke.

Postavlja se nam vprašanje, zakaj kar naenkrat tak strah pred izgubo krščanskih volivcev in celo žuganje s prstom, če pa več kot očitno zanje z njim niso mignili celih devet let?

Krščanski forum SDS je bil sicer ustanovljen leta 1994, deloval je vse do leta 2004, zatem pa poniknil in nato svetopisemsko ponovno vstal od mrtvih ravno v času preimenovanja Nove Slovenije. Težko je torej trditi, da gre pri tem samo za naključje, kot so pred časom v SDS pojasnili za medije.

SAT/KMA

Če še malo pobrskamo po zgodovini, ugotovimo, da je Nova Slovenija – krščanska demokracija naslednica Slovenske krščanske demokracije (SKD), ki je bila ena najmočnejših strank v devetdesetih letih, zato je morda le nekoliko bolj naravna poteza preimenovanje Nove Slovenije kot pa na silo obujen forum SDS, ki med drugim še do danes ni zastopan na njihovi spletni strani kot vse ostale SDS-ove interesne skupine (podmladek, ženski forum in seniorji), kar še dodatno spodbudi vprašanja o resnosti namer SDS. V NSi so vsekakor prepričani, da so oni tisti, ki lahko prepričajo krščanske volivce.

Jožef Horvat je na kongresu stranke dejal: »Nova Slovenija – mi smo krščanski demokrati. Smo edini! Torej original. Vse drugo so samo kopije, ki pa so sicer v Sloveniji dobrodošle.« Kdo bo torej v vojni za krščanske volivce naposled zmagal, se bo videlo že na prvih volitvah prihodnje leto. Odločitev je v rokah volivcev.