Svet

Se pripravlja nekaj velikega?

U.K.
20. 11. 2013, 19.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Najdejavnejši vulkan v Evropi ponovno straši prebivalce Sicilije. Izbruhi lave sežejo tudi prek tristo metrov visoko. Se pripravlja nekaj velikega?

Gre že za tretji večji izbruh tega vulkana v manj kot enem mesecu. Prva dva sta se zgodila 26. oktobra in 10. novembra. Čeprav so prizori, ki jih pričara Etna, grozljivi, pa so tudi lepi in veličastni. Še posebej v nedeljo 17. novembra, ko so bili izbruhi najmočnejši doslej.

Etna je največji delujoči vulkan v Evropi.

V noči na nedeljo so spremenili noč v pravo morje ognja in dima. Etno je med izbruhi opazoval tudi nemški geolog Tom Pfeiffer, ki je za medije dejal, da v kratkem pričakuje nove močne izbruhe. »Etna je začela močno bruhati že februarja 2013 in izbruhi so se ponavljali nekje do aprila, nato pa je bila nekam nenavadno tiha, do tega trenutka,« je dejal Tom in dodal, da čaka nov velik izbruh. Na srečo ljudje do zdaj niso bili ogroženi, a tudi prebivalci Catanie verjamejo, da Etna pripravlja nekaj velikega, in s strahom pričakujejo, kaj se bo zgodilo.

Zadnji večji izbruh Etne se je zgodil leta 1992, ko je izbruh povzročil reko lave, ki je drvela po pobočju vulkana. Na srečo so takrat lavo preusmerili in rešili mesto Zafferana. Etna že zadnjih 500.000 let konstantno raste, trenutno meri 3329,94 metra. Za zdaj je vulkan povzročil ''samo'' zaprtje bližnjega letališča in samo upamo lahko, da bo ostalo le pri tem. A vulkani so izjemno nepredvidljivi.