Slovenija

Stepišnik odstopil, čeprav ''ni storil nič nemoralnega''

STA / S.R.
20. 11. 2013, 19.43
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Stanko Stepišnik je po pogovoru s predsednico vlade Alenko Bratušek sporočil, da odstopa s položaja ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo in se vrača v poslanske klopi. Oba s premierko sta poudarila, da pri dodeljevanju subvencij Emo Orodjarni ni bilo nič nezakonitega. Stepišnik tudi zatrjuje, da ni nič nehigieničnega ali nemoralnega.

Mediaspeed

Kot je Stepišnik povedal v izjavi novinarjem, so na ministrstvu, ki ga je vodil, skušali reševati tudi nekaj podjetij v težavah, "ampak ta obtoževanja in nemir, ki ga je povzročil nek naročnik in vi ste to morali sproducirati, je povzročilo, da odstopam z ministrskega mesta in se vračam v poslanske klopi". Kot je dejal, ne želi spravljati v neenakopraven položaj podjetja, katerega solastnik je in mu torej želi omogočiti, da se bo prijavljalo na javne razpise.

Družba Emo Orodjarna, katere solastnik je, se je na javnem razpisu za spodbujanje tehnološko razvojnih projektov uspešno potegovala za 348.500 evrov subvencije v dveh letih. Čeprav se je Stepišnik iz postopkov odločanja o dodelitvi sredstev izločil, je to sprožilo številna negodovanja.

Bratuškova bo morala v desetih dneh po prenehanju funkcije Stepišniku predlagati novega ministra ali obvestiti DZ, da bo funkcijo tega ministra začasno opravljala sama oziroma drug minister.

V ponedeljek pa se je izvedelo, da se namerava Emo Orodjarna potegovati tudi za sredstva Javne agencije RS za spodbujanje podjetništva, inovativnosti, razvoja, investicij in turizma (Spirit) za spodbujanje razvoja novih produktov.

Stepišnik je nocoj zatrdil, da subvencij, ki jih je prejelo podjetje, niso porabili nenamensko, podjetje tudi "ni nikoli ravnalo nezakonito, nemoralno ali nehigienično". "Nehigienično bi bilo, če bi se ta denar porabil nenamensko ali pa za luksuzne predmete," je ponovil. A se je denar, kot trdi, vedno vračal nazaj v proizvodnjo za nakup osnovnih sredstev, za razvoj in raziskave ter za izobraževanje zaposlenih.

"Glede na to, da je podjetje imelo maso osebnih dohodkov okoli 400.000 evrov mesečno, od tega 220.000 evrov za davke in prispevke, 180.000 evrov pa smo zaposleni dobili za plače, me je zanimalo, kam ta denar gre," je dejal minister v odstopu. Dodal je, da je to spoznal v politiki, zdaj pa mu je bolj jasno, kako tudi trpijo podjetja v gospodarstvu. "Precej ljudi v javnem sektorju misli, da denar raste na drevesu, ne pa, da se ustvarja s trdim delom," je bil oster Stepišnik.

Po njegovem mnenju se je tisto, kar so želeli v času ministrovanja narediti v gospodarstvu, "malo prijelo". Ob tem je izpostavil številne težave, s katerimi se soočajo slovenska podjetja, in tudi, kako vlada ukrepa.

Poudaril je še, da je treba v Sloveniji vse napore usmeriti v povečanje dodane vrednosti. Stepišnika veseli, da je tudi Gospodarska zbornica Slovenija (GZS) danes poudarila, da brez dodane vrednosti gospodarske rasti v Sloveniji ni razvoja.

Stepišnik se je obregnil tudi ob poročanje medijev, saj je prepričan, da je nekdo naročnik zadnjih očitkov in poročanja o njemu. Zato ugotavlja, da mora tudi novinarstvo postati bolj svoboden poklic in da bo treba na tem področju spremeniti kakšen zakon.

Bratuškova se je Stepišniku zahvalila za dobro in korektno delo ter dejala, da se je po pogovoru z njo "odločil tako, kot se je". Strinjala se je, da je težko biti minister, katerega ministrstvo podeljuje subvencije podjetju, katerega solastnik je minister. "Nikakor pa ni bilo pri tem nič nezakonitega," je poudarila in dodala, da tudi po mnenju protikorupcijske komisije ni naredil nič nezakonitega.

Takšni visoki standardi naj v politiki ostajajo praksa in naj jih spoštujejo tudi tisti, ki so dva dni obtoževali Stepišnika, je pozvala Bratuškova. Ponovila je prepričanje, da je Slovenija na pravi poti in da so v osmih mesecih pokazali, da "znamo sami". Po njenih besedah pozitivne ocene prejemajo od vseh mednarodnih institucij, "finančni trgi so za Slovenijo ponovno odprti". Zato verjame, da bo gospodarska rast prav kmalu tudi v Sloveniji.

Predsednica vlade mora predsednika DZ Janka Vebra o odstopu ministra, kakor to predvideva poslovnik DZ, pisno obvestiti najkasneje v sedmih dneh po prejemu pisne odstopne izjave. Obvestilo o odstopu se bo uvrstilo na dnevni red seje DZ najkasneje v sedmih dneh po prejemu obvestila. Stepišniku bo funkcija prenehala, ko bo DZ na seji obveščen o odstopu.

Po napovedani Stepišnikovi vrnitvi v DZ iz poslanskih klopi odhaja Peter Oder, ki je Stepišnika nadomestil konec marca.

Odkar so se pojavile prve govorice o tem, da bi utegnil Stepišnik oditi, se ugiba tudi, kdo bi ga utegnil nadomestiti. Vodja poslanske skupine PS Jani Möderndorfer je sicer zatrdil, da se ni še govorilo o nobenih imenih, na novinarsko vprašanje, ali utegne Stepišnika zamenjati izvršna direktorica GZS za politike in zakonodajo Alenka Avberšek oz. njegov strankarski kolega Robert Golob, pa je dejal, da to "prvič" sliši.

Po hodnikih ministrstva se je med možnimi kandidati neuradno omenjalo tudi sedanjo državno sekretarko na ministrstvu Andrejo Kert.

Finance pa medtem omenjajo Ivana Novaka iz Rail Carga Austria. Ta sicer informacije "ne more komentirati".

Stepišnik ni prvi minister, ki je moral zapustiti vladno ekipo Bratuškove. Igor Maher je po razkritju, da ima črno gradnjo, odstopil le po nekaj dneh ministrovanja in tako postal minister z najkrajšim stažem.