Svet

Obama: ''Asad nima zmogljivosti za ogrožanje ameriške vojske''

STA / J.P.
11. 9. 2013, 07.26
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ameriški predsednik Barack Obama je v televizijskem nagovoru Američanom iz Bele hiše povedal, da je zaprosil kongres naj odloži glasovanje o resoluciji za odobritev vojaške akcije proti Siriji, ker obstaja možnost odstranitve kemičnega orožja iz Sirije brez uporabe sile. Ameriška vojska sicer ostaja na položajih blizu Sirije

Reuters
Čakajoč na potrditev resolucije.

"Vem, da ste utrujeni od vojn," je Američanom iz Vzhodne sobe Bele hiše sporočil Obama, vendar poudaril, da je uporaba kemičnega orožja 21. avgusta spremenila njegovo mišljenje glede posredovanja. Dejal je, da nihče ne oporeka dejstvu, da je bilo kemično orožje uporabljeno in ZDA vedo, da je kriv režim predsednika Bašarja Asada.



Opisal je grozljive posledice pokola otrok in drugih nedolžnih ter dejal, da brez posledic obstaja verjetnost, da bo Asad to orožje znova uporabil. Zagotovil je, da bo ameriški ukrep omejen in ne bo podoben ne Iraku in Afganistanu, niti Libiji in Kosovu.

Kritikom, ki pravijo, da "zbadanje z iglo" ne bo storilo nič je zagotovil, da ameriška vojska ne zbada z iglo. "Tudi omejen napad bo Asadu poslal sporočilo, ki mu ga ne more poslati nobena druga država na svetu." Na bojazni, da se bo Asadov režim maščeval je Obama odmahnil z roko, zagotovil, da Asad nima zmogljivosti za ogrožanje ameriške vojske in dejal, da poglabljanje spopada z ZDA ni v njegovem interesu.

Ameriški senat je bil pripravljen, da v naslednjih dneh glasuje o resoluciji, ki bi odobrila vojaški ukrep proti Siriji, vendar pa je Obama zaradi pobude, da Sirija preda in uniči kemično orožje, kongres zaprosil naj z resolucijo počaka.

"Pobuda ponuja možnost odstranitve grožnje kemičnega orožja brez uporabe sile," je dejal Obama in zagotovil, da je mirna rešitev njegova "globoka preferenca". Zato je državnega sekretarja Johna Kerryja poslal na srečanje z ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Srečala naj bi se v četrtek v Ženevi.

Obama je dejal, da se bodo skupaj s Francijo in Veliko Britanijo posvetovali z Rusijo in Kitajsko, da Varnostni svet potrdi resolucijo, ki bo od Asada zahtevala, da preda kemično orožje in ga pod mednarodnim nadzorom uniči.

"Prav tako bomo dali priložnost inšpektorjem ZN, da poročajo o tem kaj se je zgodilo 21. avgusta. Še naprej bomo zbirali podporo zaveznikov od Evrope do Amerik, od Azije do Bližnjega vzhoda, ki se strinjajo s potrebo po ukrepanju," je dejal Obama in posvaril, da je vojski ukazal naj ostane kjer je, ohranja pritisk na Asada in ostaja pripravljena za odgovor, če diplomaciji ne uspe.