Svet

Nujna seja Varnostnega sveta ZN o Siriji odpovedana

STA / J.P.
10. 9. 2013, 21.56
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Nujna seja Varnostnega sveta Združenih narodov, ki naj bi bila posvečena krizi v Siriji in naj bi se začela ob 22. uri po srednjeevropskem času, je bila odpovedana, je sporočil predstavnik avstralske misije pri ZN. Do odpovedi je prišlo, ker je država, ki je sejo zahtevala, zahtevo umaknila, je pojasnil, kot poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Rusija ne bi pristala na resolucijo, ki bi predvidevala uporabo sile po sedmem poglavju ustanovne listine ZN.

Francoska tiskovna agencija AFP je pred tem poročala, da so diplomati načrtovano sejo na zahtevo Rusije preložili na kasnejši termin. Ravno Rusija naj bi bila tudi tista, ki je sklicala nujno sejo VS ZN. Vzroka za preložitev seje pa Rusija ni navedla, je povedal neimenovani diplomat ene od 15 držav članic VS ZN.



Na seji VS ZN naj bi sicer obravnavali rusko pobudo, da bi Sirija predala nadzor nad svojim kemičnim orožjem v roke mednarodni skupnosti, ki bi nato poskrbela, da bi bilo to orožje uničeno. Režim sirskega predsednika Bašarja al Asada je v ta načrt danes privolil.

Rusija je po napovedih ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova predvidela posebno izjavo VS ZN, s katero bi pristojna telesa poskrbela za izvedbo tega načrta, vendar pa so Francija, Velika Britanija in ZDA načrtovale resolucijo, ki bi predvidevala določene sankcije, če Asadov režim zahtev ne bi izpolnil. A kot je nato dejal Lavrov, Rusija ne bi pristala na resolucijo, ki bi predvidevala uporabo sile po sedmem poglavju ustanovne listine ZN.