Kultura

Na današnji dan rojstvo nemškega fllozofa

STA / J.P.
11. 9. 2013, 07.31
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

V Frankfurtu se je pred 110 leti rodil nemški filozof, sociolog in muzikolog Theodor Wiesengrund Adorno. Adorno je bil glavni zastopnik kritične teorije, po kateri je treba znanstvene teorije preverjati izključno s praktičnim razumom.

Wikipedia
Max Horkheimer (spredaj levo), Theodor Adorno (spredaj desno), and Jürgen Habermas (v ozdaju, desno), leta 1964 v Heidelbergu

Adorno je leta 1924 diplomiral iz filozofije, leta 1934 pa se je pred nacisti umaknil v Veliko Britanijo in kasneje v ZDA, kjer je delal na univerzah v Princetonu in Berkeleyju.

Po koncu druge svetovne vojne se je Adorno vrnil v Nemčijo, kjer je z Maxom Horkheimerjem ponovno oživil frankfurtsko filozofsko šolo. Sicer se je Adorno ukvarjal še s socialno kritično analizo intelektualnih gibanj, poudarjal pa je pomen posameznika in odklanjal avtoritarnost, je zapisano v Velikem svetovnem biografskem leksikonu.

Med njegova glavna dela sodijo Dialektika razsvetljenstva, ki jo je napisal s Horkheimerjem, Filozofija nove glasbe, "Minima Moralia", Žargon pravšnjosti, Negativna dialektika, Tri študije o Heglu in Estetska teorija, ki je izšla leta 1970, leto dni po njegovi smrti.