Slovenija

Sloveniji 14 milijonov evrov pomoči

STA / J.P.
11. 9. 2013, 07.20
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Evropski poslanci bodo danes na plenarnem zasedanju v Strasbourgu s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom razpravljali o stanju EU. Razprava bo po pričakovanjih v znamenju evropskih volitev maja prihodnje leto. Za Slovenijo bo pomembna odločitev o 14 milijonih evrov evropske pomoči za soočanje s posledicami lanskih poplav.

Reuters
Razprava o stanju unije bo osrednji dogodek tokratnega zasedanja.

Razprava o stanju unije bo osrednji dogodek tokratnega zasedanja. Najprej bo imel predsednik komisije Barroso, morda zadnjič v tej vlogi, govor o stanju unije, sledila bo razprava z evropskimi poslanci. Običaj je unija pred nekaj leti priredila po vzoru ZDA.



To bo zadnja razprava o stanju unije v tem mandatu parlamenta, ki se že intenzivno pripravlja na volitve, prve po lizbonski pogodbi, ki uvaja pomembno novost - neposredno povezavo med izidi evropskih volitev in izbiro predsednika komisije.

Glede na tesno prepletenost med evropskimi volitvami in naslednjo komisijo ter glede na neuradne napovedi, da naj bi se Portugalec Barroso zanimal še za tretji mandat na čelu komisije, je pričakovati, da bo njegov letošnji govor precej volilno obarvan.

Sicer pa bo Evropski parlament po pričakovanjih odobril 14 milijonov evrov pomoči Sloveniji iz evropskega solidarnostnega sklada za soočanje s posledicami lanskih poplav. Pomoč Sloveniji je del širšega svežnja, ki vključuje tudi Avstrijo in Hrvaško.

Poleg tega bodo evropski poslanci danes z visoko zunanjepolitično predstavnico unije Catherine Ashton razpravljali o Siriji in Egiptu. Sprejeli bodo resolucijo o Egiptu in morda tudi o Siriji, odvisno od razvoja dogodkov.