Svet

Spregledal po 86 letih

Č.K.
7. 8. 2013, 19.13
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Danes 86-letni Kanadčan Pierre-Paul Thomas se je rodil skoraj popolnoma slep. Vzrok za njegovo slepoto so bila kar tri različna bolezenska stanja.

Youtube
Pierre-Paul Thomas

Imel je nistagmus, to je ritmično, sinhrono, od naše volje neodvisno gibanje očesnih zrkel v določeni ravnini. Nastane pri nekaterih očesnih boleznih, najpogosteje pri okvarah osrednjega živčevja. Poleg nistagmusa je imel Pierre poškodovan očesni živec in sivo mreno na obeh očesih.

V tistih časih mu medicina ni mogla pomagati, tako da je vse življenje videl le obrise predmetov in sivino. No, pred dvema letoma pa je zaradi nenadne slabosti padel po stopnicah svojega stanovanja. Ironično pa je, da mu je ravno ta padec popolnoma spremenil življenje. Zlomil si je več obraznih kosti, tudi tiste v očesu.

Popolnoma rutinska operacija mu je omogočila novo življenje. 

Uspešno je prestal zahtevno operacijo, čez nekaj mesecev pa mu je ob pregledu plastična kirurginja dejala, da bi lahko sedaj 'popravil' tudi oči. Pierre se je s tem seveda strinjal in pred dvema mesecema prestal operacijo, s katero so mu popravili očesni živec in mu odstranili sivo mreno.

Dr. Miguel Burnier, oftamolog z univerzitetnega kliničnega centra univerze McGill, je dejal, da je šlo za popolnoma rutinsko operacijo, ki pa je v tem primeru nekomu omogočila povsem novo življenje. Po operaciji je Pierre postopoma začel videti čiste obrise in prvič v življenju je videl barve. Ob tem je dejal: »To je neverjetno, občutek je, kot da bi se ponovno rodil. Prej je bilo vse moje življenje obkroženo s sivino, šele sedaj vidim lepoto sveta, ki me nas obkroža.«