Slovenija

Kranjskim policistom večkrat grozijo

STA / J.P.
7. 8. 2013, 17.37
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Kranjskim policistom večkrat grozijo. Nazadnje je vinjeni Kranjčan 21. julija, ko je bil v postopku pridržanja zaradi kršenja javnega reda in miru, policistom grozil, da jih bo ubil.

Dolenjski list
V štirih letošnjih primerih je uprava napade na policiste obravnavala tudi kot grožnje po pravilniku o varovanju ogroženih delavcev policije.

Letos je bil to že 17. napad na policiste Policijske uprave Kranj. Policisti opozarjajo, da so grožnje s smrtjo nedopustno in povsem nesprejemljivo dejanje.

Grožnja s smrtjo je nedopustno in povsem nesprejemljivo dejanje, zlasti če je napad usmerjen na uradno osebo, ko ta opravlja naloge javne varnosti.

Na Policijski upravi (PU) Kranj so zapisali, da je 28-letni Kranjčan svoje grožnje resda izrekel pod vplivom alkohola, vendar pa je za takšno stanje in za svoje vedenje odgovoren sam. Poleg tega je bilo iz njegovih izjav razbrati, da se je želel maščevati.

Grožnja s smrtjo je nedopustno in povsem nesprejemljivo dejanje, zlasti če je napad usmerjen na uradno osebo, ko ta opravlja naloge javne varnosti, poudarjajo na PU Kranj. Kazenski zakonik namreč med drugim določa, da se tistega, ki napade ali resno zagrozi, da bo napadel uradno osebo ali tistega, ki uradni osebi pomaga, kaznuje z zaporom od šestih mesecev do treh let.

Letos je bilo na kranjski policijski upravi že 17 napadov na policiste, lani v celem letu 18, od leta 2008 pa je bilo tovrstnih nezakonitih ravnanj skupno 139, pojasnjujejo na kranjski policijski upravi.

V štirih letošnjih primerih je uprava napade na policiste obravnavala tudi kot grožnje po pravilniku o varovanju ogroženih delavcev policije. Presodili so namreč, da je verjetno, da bi storilec tudi kasneje - po policijskem postopku - lahko ogrozil varnost policista ali njegovih bližnjih.

Kot poudarjajo na PU Kranj, obstajajo zakoniti načini izražanja nestrinjanja s policijskim postopkom. "Vsak, ki meni, da mu je policist z dejanjem ali opustitvijo dejanja pri opravljanju policijskih nalog kršil pravice ali svoboščine, se lahko v roku 45 dni pritoži na ministrstvo za notranje zadeve ali policijo," so še zapisali.