Svet

Ponoči so divjala huda neurja

STA/M.J.
7. 8. 2013, 16.58
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Dele Nemčije so v torek zvečer in ponoči prizadela huda neurja, zaradi katerega so morali med drugim ustaviti številne vlake. Na desettisoče potnikov je bilo več ur ujetih na vlakih in železniških postajah.

Zajem zaslonske slike

Nastala je tudi velika gmotna škoda. Neurja so divjala tudi na severu Avstrije. V obeh državah so se pred tem soočali z izjemno vročino. Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je neurje s silovitim vetrom, dežjem in točo ter bliskanjem med drugim ustavilo vlake med Berlinom in Hamburgom ter Frankfurtom. Divjalo je v torek zvečer in ponoči, danes zjutraj pa so se razmere normalizirale. Tudi na frankfurtskem letališču so morali zaradi slabega vremena večkrat prekiniti vzletanje in pristajanje letal.

Gmotna škoda naj bi bila medtem velika predvsem v zvezni deželi Bavarska na jugu Nemčije, hudo pa je bilo tudi na območju Berlina, Brandenburga, Baden-Württemberga, Saške in ponekod drugod. Poleg težav v prometu so med drugim zabeležili požare zaradi udarov strel, poplavljene kleti in ceste, podrta drevesa in odkrite strehe.

Divje je bilo medtem tudi v avstrijski zvezni deželi Gornja Avstrija, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Neurje je podiralo drevesa in panoje s plakati, lomilo veje, ponekod so bili tudi poplavljeni podvozi in kleti.