Svet

17-letnica z možganskim tumorjem spet v bolnišnici

T.P.
6. 8. 2013, 20.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ena Šarac (17) iz Osijeka je po dolgi bitki z možganskim tumorjem in sladkorno boleznijo končala v bolnišnici v Zagrebu.

Facebook
»Dragi moji, prosim vas, da molitve namenite naši Eny, ki je danes ostala v bolnišnici,« je zaprosila njena mama.

»Dragi naši angeli, Ena je danes ostala v bolnišnici zaradi možganskih krvavitev. Dobro se počuti, v torek ji bodo napravili drenažo in takrat bomo vedeli več. Pozdrav od Ene in mame,« so včeraj zapisali na Facebook strani za pomoč pogumnemu dekletu. Mlada Osiječanka Ena Šarac, ki je osvojila Hrvaško in na neki način postala sinonim hrabrosti, nesebičnosti in humanosti, je februarja že četrtič prestala operacijo tumorja na možganih, s katerim se bori zadnjih 11 let. Od operacije ji je šlo iz dneva v dan na bolje, pred kratkim je zaključila terapije v toplicah in začela samostojno hoditi.

17-letna Ena je dijakinja tretjega razreda Ekonomske in upravne šole v Osijeku. Leta 2003 je bila zaradi tumorja na možganih trikrat operirana, nato je počasi, a uspešno okrevala. Leta 2009 pa se je bolezen vrnila in Ena je ponovno pristala v bolnišnici, kjer je bila zaradi kemoterapije ločena od družine in prikovana na posteljo. Po štirih ciklusih kemoterapije, med katero je ostala brez las, so morali zaključiti zdravljenje, saj ne bi preživela še enega ciklusa. Kemoterapija ji je med drugim poškodovala živce v nogah, zato je bila še do pred kratkim v invalidskem vozičku, dobila pa je tudi sladkorno bolezen. Kljub slabim napovedim zdravnikov je Ena ostala optimistična ter polna volje do življenja. Na zadnji magnetni resonanci so na zagrebški kliniki ugotovili, da tumor raste in da je potrebna hitra operacija. Izvedli so jo v tujini, zanjo pa je denar zbirala bsa Hrvaška. Enina mama je namreč brezposelna, oče pa prejema le minimalno plačo.