Svet

Kdo je ubil znanega hekerja?

jp
6. 8. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Petintridesetletni Novozelandec Barnaby Jack je končal v sumljivih okoliščinah – heker, ki je svoje sposobnosti uporabljal na etičen način.

Nepojasnjene okoliščine njegove smrti.

Kariero je posvetil prikazovanju nevarnosti hekerskih napadov in nesposobnosti računalniških razvijalcev, ki izdelkov niso opremili s potrebno zaščito. Jack je verjel, da bi heker lahko vdrl v srčni spodbujevalnik in z manipulacijo slednjega to osebo tudi ubil. Prav tako je bil prepričan, da je mogoče strežnike podjetij, ki izdelujejo pospeševalniki, okužiti z virusi, zmožnimi množičnih ubojev. Teden dni, preden bi na konvenciji v Las Vegasu prikazal vdiranje v razne naprave z uporabo brezžičnega oddajnika, pa so ga našli mrtvega v njegovem stanovanju v San Franciscu.

Znane niso niti najbolj osnovne okoliščine njegove smrti, saj naj bi bili rezultati obdukcije po besedah mrliškega oglednika na voljo šele čez nekaj tednov, če ne mesecev. Na internetu se pojavlja vse več komentarjev, ki Jackovo smrt pripisujejo ameriški vladi, ki naj bi ga hotela utišati. Spet drugi obtožujejo zdravstveno industrijo, saj je nameraval prikazati veliko napako insulinskih črpalk, katere naj bi bilo mogoče na par sto metrov zmanipulirati do te mere, da telo sprostijo smrtonosen odmerek. Navsezadnje je vse več naprav v medicini brezžičnih in Jack je bil eden tistih, ki je opozarjal na tveganja, ki jih predstavlja njihova uporaba.