Slovenija

Zloglasna diskoteka Lipa je nov primer neusposobljenosti države

STA
6. 8. 2013, 18.05
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Zastopnik KS Pirniče Matevž Krivic je na Upravno enoto (UE) Ljubljana, ki vodi postopek glede obratovanja gostišča Lipa, naslovil zahtevo za zagotovitev zakonitih pravic stranskim udeležencem postopka.

Svet24

Zahteva še, da UE odloči tudi o zakonitosti izvedbe druge, vzporedne prireditve. Meni, da gre za nov primer "neusposobljenosti državne uprave".          Krivica je k pisanju spodbudila maratonska ponedeljkova javna obravnava glede obratovanja Lipe v Spodnjih Pirničah, na kateri so obravnavali prošnjo lastnikov za dovoljenje za organiziranje prireditev na prostem. Kot je znano, bo UE svojo odločitev o odobritvi dovoljenja sporočila do srede.

Krivic ocenjuje, da gre za nov primer "neusposobljenosti državne uprave" za zakonito vodenje postopkov v bolj zapletenih primerih, kakršen je ta, kjer pravno premalo usposobljenim, čeprav prizadevnim uradnikom upravnih enot delo zelo otežuje tudi slaba, zapletena, nejasna in protislovna zakonodaja.

Ker pri upravnem odločanju ne velja "načelo naravnega sodnika" kot v sodstvu, bi pristojni nadrejeni v tako težkih ter dejansko in pravno zapletenih primerih morali za vodenje postopka določiti primerno usposobljene uradne osebe, če jih nimajo, pa vodenje postopka prevzeti sami, je prepričan.

Zahtevo je Krivic posredoval tudi Inšpektoratu za javno upravo, ministrstvu za notranje zadeve in varuhu človekovih pravic ter jih zaprosil, naj o tem načelnem vprašanju zavzamejo svoje stališče.

Obregnil se je na pisanje medijev o primeru Lipa. Ti po njegovi oceni pomagajo k utrjevanju vtisa v javnosti, da je pravna država spet odpovedala in da so lastniki Lipe v zakonu že našli luknje, ki jim omogočajo ponovno odprtje sporne dejavnosti, čeprav UE Ljubljana v tej zadevi dokončno še ni odločila.

Na drugi strani pa mediji skoraj nič pišejo o pravnih ugovorih krajanov ter o tem, da bi državna uprava morala biti sposobna taka očitna "izigravanja" smisla zakonov preprečiti.

In prav KS Pirniče in Občina Medvode kot stranska udeleženca skušata v tem postopku po Krivičevih besedah preprečiti to nadvse očitno "izigravanje" smisla zakonov.