Svet

Milanović na neformalnem srečanju s predhodniki na čelu vlade

STA / A.M.
18. 7. 2013, 19.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Predsednik hrvaške vlade Zoran Milanović se je danes v Banskih dvorih srečal s šesterico svojih predhodnikov, s katerimi se je pogovarjal o aktualni politični in gospodarski situaciji v državi. Udeleženci so že pred srečanjem napovedali, da ne gre pričakovati presenetljivih izidov pogovorov.

Reuters

Do srečanja je prišlo po današnji redni seji hrvaške vlade, Milanović pa je na pogovor povabil vse dosedanje premiere razen Iva Sanaderja, ki je v priporu. Prav Sanader ima sicer od vseh desetih premierov, ki so vodili hrvaško vlado od osamosvojitve, najdaljšo delovno dobo na tem položaju.

Med bivšimi premieri tudi ni bilo Ivice Račana, ki je od dosedanjih predsednikov hrvaških vlad edini že umrl. Zaradi bolezni se povabilu ni odzval Hrvoje Šarinić.

Milanović je sicer poleg Račana edini hrvaški premeir na čelu levosredinske vlade. Na današnjem srečanju so bili tako premieri iz vrst konservativne HDZ, vključno z Jadranko Kosor in Stipetom Mesićem, ki je bil leta 1990 prvi hrvaški premier. Kasneje je bil tudi predsednik parlamenta, v preteklem desetletju pa še predsednik države.

"Malo smo govorili o svojih izkušnjah. Premier je povedal nekaj o sedanjih problemih, o tem kaj počne in kaj bo počel. Pogovor je bil zanimiv," je dejal Mesić.

Za mizo z Milanovićem so bili danes še Josip Manolić, Franjo Gregurić, Nikica Valentić in Zlatko Mateša, ki so bili na čelu vlade v času predsednika Franja Tuđmana, ko je imela Hrvaška še predsedniški politični sistem.

Mateša je po srečanju izjavil, da so se pogovarjali tudi o koncesijah za avtoceste. "Pomembna je razprava o tem, v kateri smeri je treba iti, katere so možnosti in kako izbrati najboljšo, ki bo najbolj koristna za vse," je dejal Mateša, ki je vodil hrvaško vlado v drugi polovici 90. let.

Kot so sicer dejali bivši premieri, se niso odzvali povabilu, da bi delili nasvete Milanoviću, temveč so srečanje dojeli kot priložnost, da bi izmenjali mnenja o načinih za izhod iz globoke gospodarske krize, ki maje Hrvaško že peto leto.

Vsi udeleženci današnjega srečanja so bili tudi na svečani večerji ob proslavi hrvaškega vstopa v Evropsko unijo, kjer se je tudi porodila ideja o neformalnem srečanju. Po današnjem 45-minutnem pogovoru so se udeleženci odpravili na skupno kosilo v vladno kantino. Hrvaški mediji poročajo, da so kosili bakalar.