Svet

Vodilni gospodarski kazalci nespremenjeni

STA / A.M.
18. 7. 2013, 20.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Indeks vodilnih gospodarskih kazalcev newyorškega Conference Boarda je junija po dveh mesecih rasti ostal nespremenjen. Po pričakovanjih naj bi gospodarstvo letos nadaljevalo rast, največ negotovosti pa je pri porabi podjetij, izboljšanju kupne moči prebivalstva in učinku upočasnjene rasti na izvoz.

Thinkstock

Indeks, ki zajema 10 gospodarskih kazalcev za obdobje naslednjih treh do šestih mesecev, je junija ostal pri majskih 95,3 točke. Maja se je indeks glede na predhodni mesec zvišal za 0,2 točke, aprila pa za 0,8 točke.

Junija so padec beležili pri gradbenih dovoljenjih, novih naročilih v proizvodnji in na delniškem trgu, izboljšanje pa med drugim pri pričakovanjih potrošnikov in zahtevkih za nadomestilo za brezposelnost. V Conference Boardu ocenjujejo, da bo gospodarstvo do konca leta verjetno še naprej raslo.

Ekonomist Conference Boarda Ken Goldstein je dejal, da je pri nekaterih segmentih gospodarstva obrat hitrejši kot pri drugih, kar se odraža v pozitivni, a zmerni rasti. Največ negotovosti je še vedno pri porabi podjetij, izboljšanju kupne moči prebivalstva in učinku upočasnjene rasti na izvoz.