Slovenija

Vlada naj bi letos sprejela še 367 predpisov

STA / A.M.
18. 7. 2013, 18.00
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Ministrstva in vladne službe so v normativni delovni program za leto 2013 skupaj predlagali še 367 predpisov, so iz vladnega urada za komuniciranje sporočili po današnji seji vlade. Drugi del leta bo sicer po obsegu predpisov nekoliko manj zahteven, kot je bil prvi, saj je vlada, kot so povedali za STA, do 15. julija potrdila že 584 predpisov.

Profimedia
Alenka Bratušek, predsednica vlade

Kot so pojasnili, je pri pripravi normativnega delovnega programa za leto 2013 vlada upoštevala usmeritve iz koalicijskega dogovora, nacionalnega reformnega programa, programa stabilnosti in programa za odpravo administrativnih ovir.

Vlada tako načrtuje, da bo ob koncu leta njena bilanca kazala še 123 sprejetih aktov iz pristojnosti DZ (do 15. 7. so jih obravnavali 60), še 91 aktov iz pristojnosti vlade (do sedaj so jih sprejeli 248) ter še 153 aktov iz pristojnosti ministrstev (do zdaj so jih ministrstva sprejela 276).

Vlada je sicer na današnji seji sprejela tudi nekaj kadrovskih odločitev.

Na podlagi zakona o prostovoljstvu je tako sprejela nov sklep o ustanovitvi, sestavi, organizaciji in nalogah sveta vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij. Svet je razširila z enim članom iz kabineta predsednika vlade in enim predstavnikom nevladnih organizacij, ki ga bodo nevladne organizacije imenovale naknadno.

Kot so pojasnili v sporočilu za javnost, se s tem spoštuje enakomerna zastopanost števila predstavnikov ministrstev in nevladnih organizacij. Svet bo organiziran kot strokovno in posvetovalno telo vlade, v katerem bo sodelovalo 21 članov, devet predstavnikov ministrstev in en predstavnik kabineta predsednika vlade, 10 predstavnikov nevladnih organizacij in en strokovnjak, predstavnik univerz. Predsednica sveta bo Tina Divjak, sicer predstavnica nevladnih organizacij, podpredsednica pa Tamara Vonta, državna sekretarka v kabinetu predsednika vlade.

Vlada je danes posegla tudi v sestavo sveta za visoko šolstvo in razrešila dolžnosti predsednika Ivana Rozmana ter namesto njega na predlog ministrstva za izobraževanje, znanost in šport imenovala Metko Tekavčič. Ta bo funkcijo opravljala do izteka mandatne dobe sveta, to je do 27. maja 2014.

Tekavčičeva je sicer vidna članica SD in vodja svetniške skupine SD v ljubljanskem mestnem svetu, drugače pa redna profesorica na Ekonomski fakulteti v Ljubljani.

Vlada je na današnji seji sprejela tudi sklepe, s katerimi je v nekatere svete javnih zdravstvenih zavodov imenovala nove člane, predstavnike ustanovitelja, v večini zaradi poteka mandata prejšnjim članom. Nove člane je imenovala v svet Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna, Splošne bolnišnice Murska Sobota in Splošne bolnišnice dr. Jožeta Potrča Ptuj.

Prav tako je v svet Inštituta za varovanje zdravja kot predstavnike ustanovitelja za naslednji štiriletni mandat imenovala Martina Totha, Mojco Gobec, Majo Primic Žakelj in Gregorja Šebenika.

Vendar pa mandata verjetno ne bodo dokončali. Vlada bo namreč predvidoma prihodnji teden obravnavala predloga sklepov o ustanovitvi Nacionalnega inštituta za javno zdravje in Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano, so v sredo za STA pojasnili na ministrstvu za zdravje. S tem bo uresničena predvidena združitev zavodov za zdravstveno varstvo in inštituta za varovanje zdravja. Združevanje se bo sicer začelo predvidoma konec leta.