Slovenija

Akrapovič letos brez dividend

STA
18. 7. 2013, 20.30
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Delničarji proizvajalca izpušnih sistemov Akrapovič iz Ivančne Gorice so na današnji skupščini odločili, da bo lanski bilančni dobiček družbe v znesku nekaj manj kot 15,3 milijona evrov ostal nerazporejen. Upravi in upravnemu odboru pa so za poslovanje v preteklem letu podelili razrešnico.

Thinkstock
Simbolična fotografija.

Predsednik upravnega odbora Igor Akrapovič je za STA povedal, da so delničarji potrdili vse predlagane sklepe, glede letošnjega poslovanja družbe Akrapovič s približno 530 zaposlenimi pa je ocenil, da to obeta približno 12-odstotno rast. Dobičkonosnost pa naj bi letos praktično spet podvojili, je dodal.

Glede načrtov je dejal, da je nedavno izdal odlok, da bodo v družbi vse večje naložbe za nedoločen čas zamrznili, za takšen ukrep pa so se odločili zaradi slovenskega nestabilnega gospodarskega stanja. Po njegovih besedah je glede na dosedanje stanje in dogajanje ter zaradi napovedanih po njegovem mnenju nerazumnih obdavčitev, težko napovedati, kaj se bo dogajalo in dolgoročno načrtovati.

Z večjimi naložbami bodo morali tako počakati, dokler se zadeve ne razčistijo, medtem pa bodo letos raje začeli zmanjševati del svojih obveznosti do bank, nekje do 3,5 milijona evrov, je navedel.

Hkrati je opozoril, da bi lahko pretirana obdavčitev najvišjih plač domači vodilni tehnični kader spodila v tujino, če bo do kaj takega prišlo, pa bodo morali tja preseliti tudi svoj razvojni center. V Sloveniji bi tako ostala le proizvodnja, je poudaril.

Sicer pa bo Akrapovič nadaljeval svojo lani napovedano selitev proizvodnje v Belo krajino oz. v 19.000 kvadratnih metrov obsegajoči objekt nekdanjega Danfossa v Črnomlju. Večji del proizvodnje naj bi v Črnomelj preselili v naslednjih letih, s selitvijo pa bodo začeli - predvidoma v poldrugem ali dveh letih, ko se bo iz omenjenih prostorov v vsaj tretjinskem delu umaknil sedanji najemnik oz. črnomaljski Secop.

V Akrapoviču načrtujejo, da naj bi v prihodnjem desetletju v Črnomlju zaposlovali vsaj 500 delavcev, če bo družba rasla z dosedanjo 12- do 13-odstotno rastjo, pa mogoče tudi vsaj 700 delavcev, je še povedal Akrapovič.

Delničarji Akrapoviča so na današnji skupščini za revizorja letošnjega poslovanja imenovali ljubljansko družbo BM Veritas Revizija.