Svet

Kam nas bodo usmerili veliki voditelji?

sta/rs
17. 6. 2013, 18.48
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Voditelji skupine sedmih najbolj razvitih držav in Rusije (G8) so danes v bližini severnoirskega kraja Enniskillen začeli dvodnevni vrh.

Reuters

Voditelji se bodo, kot načrtuje britanski premier David Cameron, pogovarjali o ukrepih za učinkovitejše pobiranje davkov, za sprostitev svetovne trgovine in o večji preglednosti, ki bo zmanjšala korupcijo.

Na političnem področju pa bo prevladovala Sirija, predvsem vse večja prizadevanja ZDA in nekaterih evropskih držav, da bi sirskim upornikom pomagali tudi z orožjem, čemur pa Rusija ostro nasprotuje. Ruski predsednik Vladimir Putin je bil zato deležen tudi precej hladnega sprejema. Na temo Sirije se bosta ob robu vrha danes na štiri oči pogovarjala tudi ruski predsednik Vladimir Putin in njegov ameriški kolega Barack Obama.

Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je gostitelj, britanski premier Cameron ob začetku vrha stisnil roko vsakemu od voditeljev skupine držav, ki jo ob Veliki Britaniji sestavljajo še Francija, Italija, Japonska, Kanada, Nemčija, Rusija in ZDA. Sestajajo se v hotelu ob jezeru Lough Erne v bližini kraja Enniskillen.

Pred začetkom vrha so predstavniki članic EU in ameriški predsednik Obama uradno zagnali pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA. Prostotrgovinsko območje na obeh straneh Atlantika bi bilo z 800 milijoni prebivalcev največje na svetu in ob tem tudi najmočnejše po kupni moči.