Svet

Vreme terjalo življenja

sta/rs
17. 6. 2013, 18.39
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Monsun je Indijo letos zajel dva tedna prej kot običajno in z obilnim deževjem presenetil sever države, zaradi česar je umrlo najmanj 26 ljudi. Močni nalivi so zajeli New Delhi in poplavili mestna letališča ter povzročili prometni kaos v mestu.

Thinkstock

"Zaradi poplav, zemeljskih plazov in zrušitev poslopij, ki jih je povzročilo obilno deževje, je življenje izgubilo najmanj 26 ljudi, pogrešanih pa je še več kot 50," je za francosko tiskovno agencijo AFP dejal Piyush Rautela, direktor centra za obvladovanje nesreč v indijski zvezni državi Uttarakhand, ki jo je deževje najbolj prizadelo.
Gladine rek po tej zvezni državi še naraščajo in poplavljajo, zaradi česar je bilo več sto romarjev odrezanih na svojih poteh do hindujskih svetišč.
O zemeljskih plazovih zaradi monsuna poročajo tudi iz sosednje zvezne države Himachal Pradesh. Plazovi so zahtevali štiri žrtve, še pet ljudi pa pogrešajo.
Monsunsko deževje je težave povzročilo tudi drugod po Indiji. Dež je sprožil prometne zastoje na cestah in železniških progah.
Letošnje monsunsko obdobje se pričelo dokaj zgodaj. "To je prvič, da je Indijo tako hitro doseglo monsunsko deževje. Pred letošnjim letom se je dež začel najhitreje 21. junija v letu 1960," je dejal direktor indijske meteorološke agencije B P. Yadav.