Slovenija

Nove hidroelektrarne zamujajo

sta/rs
17. 6. 2013, 17.46
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Veriga spodnjesavskih hidroelektrarn (HE) bo namesto do konca leta 2016, kot predvideva koncesijski zakon, predvidoma zgrajena z dveletno zamudo, je danes ugotovil odbor za HE na spodnji Savi.

Thinkstock

HE Brežice naj bi namesto maja letos začeli graditi v jeseni, državni prostorski načrt za HE Mokrice pa naj bi sprejeli s polletno zamudo.
Za naložbi sicer še nista znani končni finančni oceni. Po zelo grobih napovedih naj bi energetski in infrastrukturni del za HE Brežice skupaj stala približno 270 milijonov evrov, cena izgradnje HE Mokrice pa se naj bi gibala pod 200 milijoni evrov.

Kot je na današnji seji odbora za HE na spodnji Savi v Krškem pojasnil v.d. generalnega direktorja direktorata za okolje Branko Ravnik, naj bi gradnjo HE Brežice financirali s sredstvi vodnega in podnebnega sklada ter posojili. Ker so prilivi v podnebni sklad manjši od pričakovanj, bo treba za zagotovitev denarja zanjo več usklajevanj.

Sicer je pozornost posavskega odbora za HE na spodnji Savi po nedavnem uradnem odprtju HE Krško, kjer je treba urediti še nekaj manjših infrastrukturnih projektov, usmerjena v izgradnjo zadnjih dveh spodnjesavskih HE, Brežice in Mokrice. Po besedah predsednika omenjenega odbora Nika Galeše so danes prejeli sklep, po katerem morajo infrastrukturo na območju HE Krško dokončati do leta 2005, hkrati pa so državne uradnike opozorili, da odbor soglaša s prestavitvijo začetka izgradnje HE Brežice na letošnjo jesen.
Namreč do zamude pri začetku gradnje zadnjih dveh spodjesavskih HE je po uradniških pojasnilih prišlo zaradi dolgih zakonskih postopkov, tovrstne zapletene zakonodaje, pridobivanja ustreznih okoljskih soglasij in usklajevanja s pripombami, ki so jih pristojni državni organi dobili v zvezi s postopkom sprejemanja državnega prostorskega načrta za HE Mokrice. Ob tem je brežiški župan Ivan Molan poudaril, da se na gradnjo HE Brežice in sprejem navedenega državnega prostorskega načrta za HE Mokrice navezuje vrsta občinskih prostorskih rešitev. Predvsem pa bi radi z gradnjo obeh HE čim prej in trajno protipoplavno zaščitili območje, ki ga poplavno ogrožajo reke Sava, Krka in Sotla ter njihovi pritoki.
Posavski odbor je zato predstavnike pristojnih ministrstev pozval, naj do sredine julija sprejmejo državni prostorski načrt za HE Mokrice, v 30 dneh pa naj odboru predložijo terminski načrt dejavnosti za izvedbo protipoplavne zaščite Posavja ob že zgrajenih in bodočih hidroelektrarnah iz verige šestih na spodnji Savi.