Svet

Novi predsednik bi se glede jedrskega programa pogovarjal

STA / S.R.
17. 6. 2013, 15.40
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Novoizvoljeni iranski predsednik Hasan Rohani je danes izrazil upanje, da bo Iran dosegel nov dogovor z velikimi silami glede svojega jedrskega programa.

Reuters

Kot je dejal, bi morali dogovor doseči z več transparentnosti in medsebojnega zaupanja. Rohani, zmerni klerik, ki je zmagal na petkovih predsedniških volitvah, je sankcije proti islamski republiki zaradi njenega jedrskega programa označil za nepravične in neupravičene.

Rohanijeva zmaga je vzbudila upanje v ublažitev napetih odnosov z Zahodom, a je 64-letnik že na prvi novinarski konferenci po izvolitvi izključil možnost ustavitve spornega bogatenja urana, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Tega obdobja je konec," je dejal Rohani o mednarodnih zahtevah za ustavitev programa bogatenja urana. Kot je dejal, obstaja veliko poti za izgradnjo zaupanja z Zahodom, pri čemer je obljubil, da bo Iran bolj transparenten pri dokazovanju, da so njegove dejavnosti skladne z mednarodnimi pravili.

Novoizvoljeni predsednik je sicer obljubil, da bo nadaljeval z zmerno politiko. "To so bile več kot volitve, to je bil klic večine k zmernosti in spoštovanju ter proti ekstremizmu. Iran je načel novo poglavje v zmernosti," je dejal Rohani.

"Ne bom pozabil na obljube, ki sem jih dal pred volitvami, lahko pa povem, da se je obdobje žalosti končalo," je dodal Rohani, s čimer je ciljal na osemletno predsedovanje konservativca Mahmuda Ahmadinedžada.