Svet

Pred umorom sta ga podrla z avtom

STA / S.R.
31. 5. 2013, 16.15
Posodobljeno: 9. 8. 2017, 09.52
Deli članek:

Domnevna islamska skrajneža, ki sta 22. maja na ulici v Londonu ubila britanskega vojaka, sta ga pred tem povozila, so danes povedali na preiskavi o vzroku smrti, ki se je začela v Londonu.

Reuters
Napadalca sta 25-letnega vojaka najprej povozila.

Obdukcija je sicer že pokazala, da je 25-letni vojak Lee Rigby umrl za posledicami ran, ki sta mu jih prizadejala z mačeto in nožem.

Glavni inšpektor protiteroristične enote Scotland Yarda Grant Mallon je na zaslišanju povedal, da je bil vojak ubit, ko se je zgodaj popoldne vračal v vojašnico v Woolwichu na jugovzhodu Londona, potem ko je sodeloval na rekrutiranju v Tower of London, kjer ima sedež njegov polk. Ko je prišel v ulico v četrti Woolwich, "so videli vozilo, ki je nenadoma zavilo na pločnik, po katerem je hodil, in ga zbilo", je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

Moška, ki sta bila v vozilu, sta nato iz njega izstopila in vojaka napadla s mačeto in nožem, je dodal. Vojak je pri tem utrpel "obsežne in resne poškodbe".

Za umor vojaka sta osumljena dva moška, domnevna islamska skrajneža. 22-letnega britanskega državljana nigerijskega porekla Michaela Adebowaleja so v četrtek že obtožili za umor, drugi, 28-letni Michael Adebolajo, pa je še vedno v bolnišnici pod policijskim nadzorom. Oba sta bila namreč med policijsko akcijo ranjena.

Preiskava o vzroku smrti je sicer preiskava, namenjena ugotavljanju okoliščin smrti v primeru nasilne ali nepojasnjene smrti, in ne ugotavlja odgovornosti. S tem se ukvarja policija v drugi preiskavi, pojasnjuje AFP.

Po brutalni smrti vojaka sredi belega dne v Londonu je prišlo do več napadov na mošeje, skrajno desničarske skupine pa so po državi pripravile številne proteste proti muslimanom. Britanska nacionalna stranka je v soboto pozvala k protestom v Londonu. Policija ji je sicer prepovedala, da bi pohod pripravila od vojašnice Woolwich do mošeje, ki naj bi jo obiskoval eden od osumljenih storilcev.

Družina ubitega vojaka pa je v današnji izjavi za javnost pozvala k miru. "Lee ne bi želel, da bi njegovo ime izkoriščali kot izgovor za napade na druge. Nobeni drugi družini ne želimo, da bi šla skozi to grozljivo izkušnjo in pozivamo vse, naj bodo mirni in naj miroljubno izrazijo spoštovanje," so zapisali.

Vojašnico Woolwich, kjer je služil umorjeni vojak, je danes obiskala kraljica Elizabeta II. Obisk je bil sicer načrtovan še pred tragičnim dogodkom, vendar pa ga je spremenila tako, da se je sestala tudi z nekaterimi njegovimi nadrejenimi.